Publicitate

O pereche de schite cu creta, reprezentându-i pe apostolii Sfântul Ioan Evanghelistul si Sfântul Iacob cel Tânar din „Cina cea de Taina” a lui Leonardo da Vinci, vor fi scoase la vânzare de Sotheby’s Londra, pe 6 iulie, în cadrul Masters Works on Paper from Five Centuries.
Operele au fost finalizate de elevul lui Da Vinci Giovanni Antonio Boltraffio care a fost puternic influentat de maestrul sau. Studiile au fost realizate dupa ce Da Vinci a terminat „Cina cea de Taina”, oferind o dovada a modului în care arata pictura originala a maestrului înainte ca starea sa sa înceapa sa se deterioreze.

Cristiana Romalli, director senior la Sotheby’s, a declarat: „Cina cea de Taina a lui Leonardo da Vinci a început sa se deterioreze aproape imediat ce a fost terminata si doar prin desene rare ca acestea, cel mai probabil realizate de apropiatul sau Boltraffio la scurt timp dupa ce Leonardo si-a terminat capodopera, putem întelege impactul deplin pe care trebuie sa-l fi avut aceasta lucrare atunci când a fost creata. Aceste doua mari desene reflecta, de asemenea, marile inovatii tehnice pe care Leonardo le-a introdus în desenele sale”. 

Se întelege ca Da Vinci a fost primul artist care a desenat capete mari în creta colorata, dar niciun desen nu a supravietuit. Cele doua schite expresive create de un elev atât de puternic influentat de maestrul sau fac lumina asupra tehnicii lui Da Vinci.

Ele apartin unuia dintre cele doua seturi de schite contemporane ale „Cinei cea de Taina” care au supravietuit, toate fiind pastrate în muzee si colectii private. Se astepata ca desenele sa fie adjudecate la 120.000 de lire sterline (147.000 de dolari) fiecare. 

 

 

Citește toată știrea

O pereche de schiţe cu cretă reprezentări din Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci, la licitaţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate