Publicitate

Parcul industrial de la Letcani va ramâne un punct de referinta în istoria Iasului. Nimic nu surprinde mai bine „impotenta”, incompetenta si, probabil, coruptia, sefilor care au condus judetul dupa Revolutie. 16 ani sa îngradesti si sa tasezi pamântul pe-o tarla („and still counting…”).
Ideea unui parc industrial la marginea Iasului bântuie Casa Patrata de pe la mijlocul anilor ’90. Mai întâi, a fost transpusa timid, pe fluturasii de campanie ai unor candidati excentrici. N-a durat mult, si, în 2008, Constantin Simirad, împins de la spate de Tiberiu Brailean, devine primul sef de CJ care verbalizeaza proiectul – „avem nevoie de un parc industrial”. Primul pas era facut. Au urmat patru ani în care nu s-a întâmplat nimic, dar iesenii puteau în sfârsit sa doarma linistiti. Ideea unui parc industrial lânga Iasi devenise mainstream, un deziderat transpartinic, îsi pierduse excentricitatea. Iar în 2012, visul începe sa prinda contur.

Noul sef al judetului, Cristian Adomnitei, a identificat localitatea (Letcani) si terenul pe care urma sa fie amenajat ceea ce se dorea un nou „El Dorado” pentru industria din estul tarii. Au mai trecut doi ani si a luat fiinta „Iasi Industrial Park SRL”, o societate aflata în subordinea CJ, cu administrator si salariati platiti din bani publici. Apoi, Cristian Adomnitei a avut probleme cu legea (mai exact cu niste fluturasi electorali, ca tot aminteam de ei), iar proiectul a fost preluat de succesorul sau, Maricel Popa. Preluat si dus mai departe cu „succes”, pentru ca în 2017, terenul îngradit de la Letcani primeste de la Bucuresti licenta de „parc industrial”. Chiar daca suprafata-i scade de la 30, la 18 hectare. Pleaca Maricel Popa, vine Costel Alexe, si în august 2021, se semneaza contractul de amenajare a parcului. În vara lui 2023 trebuia taiata panglica, dar nu s-a întâmplat. E drept, suprafata revine la 30 de hectare, asa ca CJ aloca fonduri suplimentare. „La toamna e gata”, promit sefii de la Casa Patrata. A trecut toamna, se termina acusi iarna, si proiectul e înca în lucru. Tot în lucru e si un dosar penal, dupa ce Curtea de Conturi si Inspectoratul de Stat în Constructii au descoperit nereguli privind deconturile acordate constructorului si probleme cu argila folosita la amenajarea parcului (surse – Reporteris, Pro TV).

De când Constantin Simirad a vorbit într-un cadru oficial despre un „parc industrial la marginea Iasului” au trecut 16 ani. De când Cristian Adomnitei a înfiintat „Iasi Industrial Park SRL” s-au scurs 12 ani. De când Laurentiu Radulescu, administratorul parcului, încaseaza lunar circa 1.000 de euro ca sa pazeasca o tarla au trecut 10 ani. De când Maricel Popa a obtinut licenta lumea a trecut printr-o pandemie, iar cei mai norocosi dintre noi am mai îmbatrânit cu 7 ani. De când Costel Alexe a semnat contractul de lucrari se tot lucreaza de 3 ani si nu e gata. Un teren cu utilitati la usa, care trebuie îngradit, nivelat si pe care trebuie ridicata o banala cladire administrativa!

Între timp, în judet au aparut cel putin cinci parcuri industriale de o dimensiune comparabila, dezvoltate de investitori privati (Letcani, Tomesti) sau administratii locale (Miroslava). Între timp, consiliile judetene din vestul tarii au amenajat zeci de parcuri industriale pe sute (nu zeci) de hectare. Între timp, inaugurarea unui parc industrial nu mai e demult o stire, ci un fapt banal, care tine de administrarea curenta a unui judet.

Parcul industrial de la Letcani va ramâne un punct de referinta în istoria Iasului. Nimic nu surprinde mai bine „impotenta”, incompetenta si, probabil, coruptia, sefilor care au condus judetul dupa Revolutie. 16 ani sa îngradesti si sa tasezi pamântul pe-o tarla („and still counting…”).

ZDI le-a propus saptamâna trecuta cititorilor sa vina cu idei privind regenerarea urbana a fostei platforme Fortus. Primaria si Consiliul Judetean urmeaza sa detina în zona aproape 100 de hectare. Unii ieseni s-au lasat dusi de val si au propus… un parc industrial. Regula de trei simpla: Daca sefii judetului Iasi au nevoie de 16 ani sa amenajeze un teren de 30 de hectare, de câti ani vor avea nevoie pentru 100 de hectare?

Citește toată știrea

O problemă de mate de la răposatul Simirad: dacă şefii judeţului au nevoie de 16 ani să amenajeze 30 ha, de câţi ani vor avea nevoie pentru 100 ha?
Publicitate