Publicitate

Judecatorii ieseni au fost chemati sa solutioneze problemele aparute într-o familie de basarabeni. D.V. si-a chemat în judecata tatal, cerând obligarea acestuia la plata pensiei de întretinere. „Specificul acestei spete îl reprezinta dubla cetatenie a partilor, atât reclamanta cât si pârâtul fiind nascuti în Republica Moldova, dar cu studii, respectiv afaceri în România, unde au dobândit si cetatenie româna, având inclusiv coduri numerice personale. De mentionat ca atât domiciliul reclamantei, cât si domiciliul pârâtului din cartile de identitate figureaza în România”, au consemnat magistratii Judecatoriei, motivând preluarea cazului în analiza.
Conform actelor depuse la dosar, parintii lui D.V. s-au casatorit în Republica Moldova, divortând la Balti, în 2009. Sentinta data de judecatoria basarabeana a fost recunoscuta doi ani mai târziu de Tribunalul iesean. D.V. a devenit majora în 2017, dar se afla în continuarea studiilor, urmând cursurile Universitatii de Arte. În plus, ea a beneficiat de o bursa de studii prin programul Erasmus, aflându-se la aceasta data în Franta, la Universitatea Sorbona.

Conform legii românesti, aplicabila în acest caz, parintii au obligatia de a-si întretine copiii pâna la data majoratului sau pâna la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Prin urmare, chiar daca fata se aflase în grija exclusiva a mamei, si tatal era obligat sa contribuie la întretinerea ei. „Cu atât mai mult este necesara o contributie financiara suplimentara având în vedere ca reclamanta beneficiaza de o bursa de studiu la o prestigioasa universitate europeana”, au aratat judecatorii. Acestia nu au putut stabili însa un cuantum exact al pensiei de întretinere, cuantumul veniturilor lui C.V. nefiind cert. Ei au dispus ca C.V. sa plateasca o pensie de o sesime din venitul sau, dar nu mai putin de o sesime din salariul minim pe economie. Sentinta Judecatoriei a fost contestata de C.V., cazul fiind preluat de Tribunal. Instanta a amânat pentru data de 17 august luarea unei decizii definitive. 

Citește toată știrea

O studentă la Sorbona cere judecătorilor ieşeni să-i oblige tatăl să contribuie la plata studiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate