Publicitate

Un proiect imobiliar major va intra, în aceasta toamna, în dezbaterea consilierilor locali. Complexul va fi construit în Bucium, cu acces la str. Visan.
Conform documentelor urbanistice consultate de „Ziarul de Iasi”, prin proiect sunt propuse peste 100 de locuinte individuale, 10 blocuri si câteva cladiri cu functiuni comunitare. Investitorii, mostenitori ai lui Alfred Winkler, au la dispozitie un teren cu o suprafata totala de circa 10 hectare. Amplasamentul se afla în Visan, la 1,2 km de sos. Bucium, în apropierea Lacului Doi Peri.

Cele 10 blocuri vor avea un regim de înaltime cu pâna la 4 etaje si vor fi construite pe latura vestica a terenului, spre str. Visan. În centrul amplasamentului apar 56 de locuinte individuale cuplate (parter si 2 etaje), alaturi de 2 cladiri destinate unor functiuni comunitare (retail si servicii), iar pe restul suprafetei, desfasurata pe partea estica, sunt 53 de vile (demisol, parter si 2 etaje) în regim izolat.

Deocamdata, în proiectul de PUZ apar doar 218 locuri de parcare destinate locuintelor individuale: pentru fiecare lot s-a calculat un loc de parcare pentru rezidenti si un loc de parcare pentru vizitatori. Pentru celelalte unitati teritoriale de referinta (blocuri, centre de cartier etc.), locurile de parcare vor fi stabilite la momentul întocmirii documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de construire.

Amprenta la sol a cladirilor va ajunge, în total, la circa 25.000 mp, în timp ce circulatiile (strazi, alei pietonale, parcaje, platforme etc.) vor ocupa 44.000 mp, iar spatiile plantate peste 30.000 mp.

„Suprafata terenului zonei analizate impune amenajari în ceea ce priveste sistematizarea verticala si orizontala a arealului, pentru prevenirea solifluxiunii – alunecarea superficiala de suprafata a terenului. Realizarea sistematizarii verticale si în plan a amplasamentului pentru colectarea si evacuarea rapida a apelor din precipitatii sau alte surse de suprafata se va face prin realizarea unor pante minime de 2-”, se arata în proiectul de PUZ.

Cititi si: Povestea unei mosteniri de 6 milioane de euro

Cea mai mare parte a terenului va fi dedicata unitatilor teritoriale de referinta aferente locuintelor individuale (peste 51.000 mp), în timp ce blocurile vor fi amenajate pe o parcela de circa 15.600 mp.

Proiectul este unul avansat: dezbaterea publica a fost organizata în luna august 2023, iar raportul de informare a fost publicat recent de Primarie, urmatorul pas fiind propunerea investitiei în dezbaterea consilierilor locali.

„Pe adresa institutiei s-au primit propuneri sau sugestii privind propunerea urbanistica referitoare la solicitare drept de trecere dupa reglementarea tramei stradale, la care s-a formulat raspuns prin care initiatorul a precizat faptul ca dezvoltarea noii trame stradale va asigura continuitate cu celelalte cai de acces existente în zona limitrofa”, se arata în raportul publicat de Primaria Iasi la finalul încheierii consultarii publice pe proiectul de PUZ.

În ultimii ani, zona Visan a cunoscut o dezvoltare continua, numeroase proiecte imobilare fiind implementate, în derulare sau în pregatire. Alfred Winkler a fost presedinte al Tribunalului Iasi si, pentru o scurta perioada (1944 – 1945) a ocupat functia de primar. El a detinut zeci de hectare în zona Spitalului „Socola“ la începutul secolului trecut, unele surse indicând o suprafata totala de 45 hectare. O buna parte din teren a fost administrata de unitatea spitaliceasca pâna la momentul în care mostenitorii au dobândit în instanta dreptul de proprietate.

Citește toată știrea

O sută de vile şi duplexuri, plus 10 blocuri, pe 10 hectare în Vişan. Proiect important în dezbaterea CL Iaşi
Publicitate