Publicitate

O batrânica sta în statia de autobuz cu doi saci de castraveti asezati pe trotuar si înca o plasa plina de legume în timp ce face semn unui taxi pentru a merge acasa cu produsele pe care tocmai le-a cumparat. Unii folosesc mijloacele de transport, iar în statie oamenii asteapta cu ambele mâini ocupate de pungi, sacose sau carucioare de cumparaturi, singurul autobuz care trece prin piata.  

Unii coboara la o statie sau doua distanta, iar altii mergând pâna la capatul de linie din Dacia, semn ca piata din CUG este preferinta de  ieseni din mai multe cartiere. Atmosfera din piata agroalimentara a sudului este ca într-un furnicar: o mare de masini parcate sau lasate pe avarii în locuri nepermise, burdusite de lazi si saci de fructe si legume, claxoane la tot pasul si oameni care merg dintr-o parte si a alta a pietei pentru a analiza preturile si a cumpara cel mai avantajos. În piata din CUG diversi vânzatori vând legume si fructe en-gross (vânzari în cantitati mari), dar si en-detail (vânzari în cantitati mici).

Cum intri pe portile pietei, vezi deja toate alimentele de care ai nevoie pentru a-ti face stocul în anotimpul rece, precum castraveti, gogosari, usturoi, morcovi sau diverse legaturi de verdeata. Cele mai des întâlnite legume pe care le gasesti aici sunt cartofii, ceapa si usturoiul, fiind vândute la sac. Totodata, piata este predominant plina de fructele de sezon, ca strugurii, merele, perele sau prunele.

Care sunt preturile?

Preturile pe care le au vânzatorii nu difera mult de la o taraba la alta, fiind vorba de o diferenta de 50 de bani sau maxim 1 leu. De exemplu, la prima taraba pe care o zaresti cu gogosari pretul este de 8 lei pe kilogram, iar cu cât înaintezi poti gasi si cu 7 lei kilogramul. Pretul kilogramului de morcovi difera doar cu 50 de bani, la unele tarabe costând 3,50 lei, dar poti gasi si cu 3 lei altundeva.

Castravetii mici numai buni de murat costa 6 lei pe kilogram, iar kilogramul de rosii ajunge si la 8 lei. Ardeii grasi si ardeii Kapia îi gasesti la majoritatea tarabelor în saci, pretul lor fiind de 5-6 lei, respectiv 3 lei. Anumiti producatori vând doar legume sau doar fructe. De exemplu, dupa câtiva pasi de la intrarea în piata gasesti un domn care vinde doar struguri de diferite soiuri, preturile pornind de la 5 lei kilogramul si ajungând la 12 lei în functie de soiul pe care vrei sa-l cumperi.

Vânzatorii încearca sa-si faca loc oriunde

Fata în fata cu piata delimitata de gard, unde vânzatorii scot la vânzare produse en-detail, exista si vânzatori în parcare care au camioane pline de saci de cartofi si ceapa. Preturile cartofilor difera, de la 2,5 lei pâna la 3,5 lei, iar ceapa fiind între 2,5 lei si 3 lei. Vânzatorii încearca sa-si vânda produsele pe unde au loc. De exemplu, într-un spatiu amenajat cu banci de lânga intrarea principala, mai multe persoane aveau parcata o duba plina cu lazi cu struguri de toate soiurile pe care le vindeau, iar din jur împrejurul pietei delimitate cu gard se afla oameni asezati pe trotuar cu marfa la vedere.

Majoritatea persoanelor care vin în piata CUG si cumpara alimente în cantitati mari se folosesc masinile personale pentru a le putea cara. Atât în parcarile amenajate, cât si în afara acestora se gasesc masini parcate sau pe avarii care urmeaza a fi umplute de cumparaturi. În statia de autobuz vis-a-vis de piata, un domn si-a parcat masina si a fost sa-si cumpere de ceea ce avea nevoie. S-a întors cu un cos de cumparaturi ca de supermarket de pe care a descarcat lazi cu struguri, un sac de cartofi si doi de morcovi. Unde sunt parcate vehiculele mari cu marfa, acolo îsi parcheaza si cumparatorii masinile.

Daca vrei sa te aprovizionezi cu legume si fructe pentru anotimpul rece, Piata CUG este o alegere potrivita, dar trebuie sa ai în vedere un aspect: sa mergi cât mai de dimineata pentru a prinde toate produsele si pentru a evita aglomeratia. Programul de functionare este zilnic de la 06:00 la 18:00.

Citește toată știrea

O vizită în furnicarul de la Piaţa CUG: la ce preţuri se vând fructele şi legumele en-gross
Publicitate