Publicitate

Anchetatori ONU acuza vineri Rusia de faptul ca a comis atrocitati în Ucraina, dupa invazia de la sfârsitul lui februarie, dupa ce Organizatia a vorbit, pâna acum, de presupuse crime de razboi în Ucraina, iar presedintele Comisiei ONU de ancheta, Erik Mose, evoca bombardamente rusesti ale unor zone civile, numeroase executii, tortura si violente secuale, relateaza AFP.
Comisia ONU ancehta privind Ucraina a fost lansata în martie, de catre Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDH), cu scopul de a ancheta încalcari ale drepturilor omului comise de catre trupele ruse în razboiul din Ucraina.

Consiliul a aprobat, în mai, o noua rezolutie prin care cerea Comisiei sa ancheteze în mod specific încalcari grave ale drepturilor omului comise de catre trupe ruse în regiunile ucrainene Kiev, Cernihiv, Harkov si Sumî.

”ACUZATII CREDIBILE”

În cadrul unor anchete în cele patru regiuni, Comisia a vizitat 27 de orase si localitati si a intevievat peste 150 de victime si martori, anunta presedintele Comisiei, Erik Mose, în prima dare de seama, orala, în cadrul Consiliului.

”Pe baza probelor adunate de catre Comisie, aceasta a conchis ca s-au comis crime de razboi în Ucraina”, a anuntat el, enumerând bombardamente ruse în zone civile, numeroase executii, tortura si rele tratamente, dar si violente sexuale.

”Am fost izbiti de numarul mare de executii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia ancheteaza în prezent cu privire la aceste morti în 16 orase si locuri. Am înregistrat acuzatii credibile cu privire la multe alte cazuri de executie, pe care suntem pe cale sa le documentam”, a anuntat Erik Mose.

Corpurile gasite au fost descrise ca prezentând semne vizibile de executie, si anume aveau mâinile legate la spate, rani împuscate în cap sau gâtul taiat.

Erik Mose a denuntat, de asemenea, bombardamentele ruse în zone civile.

TORTURA SI VIOLURI

În plus, matorii, a declarat el, au prezentat versiuni concordante ale unor rele tratamente si torturii comise în timp ce erau detinuti în mod ilegal.

Unele dintre victime au declarat ca, dupa o prima detentie a fortelor ruse din Ucraina, au fost transferate în Rusia si încarcerate timp de saptamâni de zile, în închisori.

”Interlocutorii au descris batai crunte, socuri electrice si o nuditate fortata, dar si alte tipuri de încalcari în aceste locuri de detentie”, a subliniat Erik Mose.

El a subliniat  ca, dupa ce au fost transferate în detentie în Rusia, unele victime au ”disparut”.

CRIME ÎMPOTRIVA COPIILOR

Cazuri de violente sexuale au fost, de asemenea, raportate anchetatorilor ONU.

În anumite cazuri, rude au fost obligate sa asiste la acste infractiuni.

În cazurile anchetate de Comisie, vârsta victimelor violentelor sexuale sau în în functie de sex ajunge pâna la 82 de ani.

Comisia a documentat, de asemenea, cazuri în care au fost violati copii, torturati si si închisi ilegal.

”Copii au fost ucisi si raniti în atacuri orbesti cu armament exploziv”, denunta Erik Mose.

El a anuntat ca aceasta Comisie a investigat doua cazuri de tratament la care au fost supusi militari rusi de catre forte ucrainene.

”Desi mai putin numeroase, aceste cazuri continua sa obiectul atentiei noastre”, a dat el asigurari.

Citește toată știrea

ONU acuză Rusia de ”crime de război” în Ucraina
Publicitate