Publicitate

Echipa chirurgicala de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi a avut un caz extrem de complicat: o femeie de 54 de ani s-a prezentat cu dureri foarte mari, dupa ce zece vertebre din coloana cervicala fusesera „înghitite” de o tumora gigant, de 20 de centimetri. 
Femeia le-a spus medicilor ca a ajuns la ei tocmai din Tulcea dupa ce a vazut, pe Internet, o postare cu una dintre operatiile efectuate care au salvat viata unui baiat. A luat legatura cu parintii acestuia si, dupa ce a prins încredere, s-a pornit la Iasi.

Medicii ieseni s-au declarat surprinsi de marimea si extinderea tumorii, la primele analize, iar operatia a fost una extrem de complexa. A durat cinci ore, a implicat rezectia aproape totala a masei tumorale, dar si o stabilizare a vertebrelor, fiindca opt dintre acestea au fost desfacute pentru a se putea elimina cât mai bine tesutul afectat.

„Este o pacienta care, în urma investigatiilor efectuate, i s-a pus un diagnostic crunt: o tumora medulara care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsa pe aproximativ 10 corpi vertebrali si care ne-a pus în fata dificultati reale în ceea ce priveste modul în care sa gestionam acest caz. Pentru ca, pe lânga dificultatile si provocarile pe care le implica un astfel de tip de tumora, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea si problema stabilitatii coloanei cervicale. Coloana cervicala fiind o regiune vertebrala extrem de mobila, la nivelul careia orice interventie chirurgicala trebuie urmata de o stabilizare a vertebrelor respective”, a explicat dr. Lucian Eva, managerul unitatii medicale si specialistul care a realizat interventia.

Cazul a adus mai multe surprize medicilor. În primul rând, au constatat, în momentul analizelor realizate dupa rezectie, ca tumora era benigna: un neurinom, dezvoltat dintr-o radacina nervoasa. Ceea ce înseamna ca, desi initial parea ca va fi vorba despre un diagnostic de cancer, femeia nu va trebui sa faca runde de tratament de chimioterapie sau radioterapie. Ba mai mult, desi va veni la controale periodic pentru tot restul vietii, sunt sanse foarte mari ca tumora sa fi fost înlaturata complet si sa nu mai apara nimic acolo. Doar ca respectivele controale vor viza si stabilitatea coloanei vertebrale.

Însa femeia de 54 de ani are toate sansele sa fie declarata vindecata la externare, nu doar cu o speranta de viata crescuta de o procedura de încetinire a înaintarii unei boli. Acum, femeia care a venit cu dificultati de miscare si cu dureri foarte mari, a scapat si de dureri, dar si-a recapatat si mobilitatea.

„Aveam dureri foarte mari de picioare, nu mai puteam merge si oboseam. Si ma tinea o durere la cervicala în spate. Si atunci am zis sa merg sa fac un RMN sa vedem despre ce e vorba. Si dânsii de acolo mi-au spus ca trebuie consultat un neurochirurg foarte bun. Am cautat pe Facebook. Sunt foarte bune postarile acestea pe care le prezentati dumneavoastra. Am încredere în tot personalul de aici”, a spus femeia, într-un material prezentat pe pagina de Facebook a spitalului. 

Citește toată știrea

Operaţie maraton la Neurochirurgie: o tumoră de 20 de centimetri a „înghiţit” zece vertebre din coloana unei femei
Publicitate