Publicitate

Istoricul Dorin Dobrincu a publicat un text pe republica.ro legat de ascensiunea controversata a lui Iulian Chifu, un iesean care a ajuns sa consilieze presedinti ai României, oamenii politici indiferent de culoare si sa fie ”expert” în treburile de peste Prut.

 
La 26 aprilie 2022, dupa îndelungi dezbateri publice în România, posibil si dupa presiuni venite din diferite parti, ajungea la Kiev o delegatie formata din oficiali români: Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Bogdan Aurescu. Acestia s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski, Denis Smihal, Ruslan Stefanciuk si Dmitri Kuleba, deveniti celebri în contextul razboiului din Ucraina. Din delegatia româna a lipsit Florin Cîtu, omis din motive care tineau de politica interna româneasca. În schimb, a aparut în poze si în înregistrarile video Iulian Chifu, consilier al premierului României.

Într-o postare pe care am facut-o pe pagina mea de Facebook chiar în seara acelei zile, în legatura cu aceasta vizita, aminteam ca domnul Chifu fusese cooptat în echipa lui N. Ciuca „în calitatea sa de mare «analist» al spatiului estic, în particular al Republicii Moldova. Omul a fost un cunoscut sustinator al lui Plahotniuc, cum erau multi baieti destepti din Bucuresti, si harnic colportor al unor «analize» preluate din sinteze de uz intern”.

Postarea mea a stârnit diverse comentarii. Un cunoscut l-a facut atent pe dl Chifu, care a intervenit ofuscat, amenintând când voalat, când direct cu darea în judecata. Mi-a amintit ca sunt angajat al statului român, iar el este „consilierul de stat pentru politica externa, securitate si afaceri strategice al Premierului României”. Crezând despre sine ca este o somitate academica, acoperind si domeniile amintite, si administratia, dl Chifu nu a ezistat sa-mi transmita ca mai ca s-ar prinde si într-o disputa legata de istorie. Impostura preopinentului îmi era cunoscuta de multa vreme. Ceea ce m-a frapat a fost agresivitatea sa.

Potrivit CV-ului, dl Chifu a trecut la începutul anilor 1990 prin mai multe „scoli de presa”. Pe când domnia sa încerca sa patrunda tainele meseriei, inclusiv cultivând relatia cu Ion Cristoiu, în „Evenimentul Zilei” aparea celebra stire despre „gaina care a nascut pui vii” la Pascani. A fost un eveniment epocal, neuitat nici de colegii de breasla, nici de public.

Competentele multiple ale dlui Chifu si timpul dilatat i-au permis nu doar sa-si continue activitatea de ziarist si publicist, ci si sa faca doua doctorate, sa predea la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative, Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, Universitatea „Titu Maiorescu”, Colegiul National de Aparare, Academia Nationala de Informatii – dupa cum se poate vedea, este vorba de un amestec de scoli onorabile si bombe cu pretentii academice –, sa se implice în cercetare, sa consilieze politicieni din variate partide, care ocupau diverse functii în institutiile statului român.

Primul doctorat obtinut de dl Chifu a fost cel în stiinte istorice, în 2004, la Craiova, sub coordonarea lui Gheorghe Buzatu. Pentru cine a uitat, amintesc ca acesta din urma a fost cunoscut pentru orientarea sa ultranationalista, a promovat cultul lui Ion Antonescu, a depus eforturi pentru recuperarea extremismului de dreapta, cuzist si legionar, ceea ce explica si preluarea portdrapelului de negationist al Holocaustului în România. Nu este întâmplator ca istoricul a fost activist al PCR si informator al Securitatii înainte de 1989, iar în postcomunism a facut politica în Partidul România Mare, fiind si senator între 2000-2004. Adica exact atunci când dl Chifu îl avea coordonator în deslusirea tainelor istoriei. Doctoratul dlui Chifu privea situatia Basarabiei sub ocupatie sovietica în anii 1940-1941 si 1944-1989. O jumatate de secol de istorie a fost „rezolvata” într-o teza de doctorat, în pofida barierelor lingvistice si de acces în arhive. Însa pentru multi, cum s-a vazut din plin, mai importante erau titlurile „savante”, nu contributiile stiintifice reale. De altfel, în varianta sa publicata – sub titlul Basarabia sub ocupatie sovietica si tentative de revenire sub tutela Moscovei, Bucuresti, Politeia-SNSPA, 2004 – lucrarea este în cel mai bun caz o compilatie.

Continuarea, pe  republica.ro

Citește toată știrea

OPINII În subteranele puterii: impostura agresivă a ieșeanului Iulian Chifu, ajuns consilier de stat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate