Publicitate

Hipospadiasul reprezinta o malformatie peniana complexa, cu care se nasc unii baieti, si care poate interfera cu urinatul si ulterior cu activitatea sexuala în viata de adult, în asociere cu un aspect inestetic. 

De regula, la pacientii la care sunt necesare operatii chirurgicale corectoare, se intervine în primii ani de viata, pâna când copilul intra în colectivitate. Din pacate, în anumite situatii, aceste interventii chirurgicale sunt temporizate, pacientii ajungând sa aiba atât probleme de natura fiziologica, cât si psiho-emotionala.
În Spitalul Arcadia, a fost operat un pacient în vârsta de 13 ani, cu o forma severa de hipospadias, la care orificiul urinar era în apropierea testiculelor (si nu în vârful penisului cum este normal), cu încurbare peniana severa si piele asimetrica, inestetica, pacientul fiind nevoit sa urineze din sezut, si nu picioare cum ar trebui la aceasta vârsta.

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie pediatrica: „Interventia chirurgicala a fost una dificila, a durat câteva ore, si s-a desfasurat sub anestezie generala. Reconstructia peniana s-a finalizat prin crearea unui penis de aspect normal, drept, cu orificiul prin care urineaza pacientul în pozitie fiziologica, si cu un aspect bun al pielii. Pacientul a fost externat a doua zi dupa interventie, mentinând o sonda urinara pentru câteva zile pentru a evacua urina pâna la vindecarea uretrei nou create (tubului prin care se evacueaza urina din vezica). Data fiind vârsta mare, recuperarea a fost una mai dificila, cu disconfort în postoperator, însa cu ajutorul medicatiei recomandate, simptomatologia a fost tinuta sub control.”

La aproape doi ani de la operatie, pacientul urineaza normal, din picioare, are erectii fara dificultate, un penis drept, iar aspectul estetic este unul foarte bun.

Hipospadiasul este o afectiune care se urmareste pe termen lung, din cauza multiplelor complicatii care pot aparea imediat în postoperator, dar si la distanta în ani.

Este foarte important ca diagnosticul de hipospadias sa fie stabilit corect în primele luni de viata, iar în situatiile în care sunt necesare interventii corectoare, acestea sa se efectueze în primele 6-18 luni, sau pâna la vârsta la care copiii merg la cresa si gradinita.

Implicatiile unui hipospadias neoperat, sau operat incorect, sunt atât de natura estetica, cu posibila afectare psiho-emotionala, dar pot interfera si cu urinatul, respectiv functiile sexuala si reproductiva în viata de adult.

Este important ca atunci când se suspecteaza un astfel de diagnostic, pacientul sa fie directionat catre un centru de chirurgie pediatrica, cu medici specializati pe aceasta patologie vasta si foarte dificila. Echipa medicala experimentata si dotarile de exceptie ale Spitalului Arcadia au asigurat succesul rezolvarii acestui caz dificil.

Citește toată știrea

Pacient în vârstă de 13 ani, cu o formă severă de hipospadias, operat cu succes în Spitalul Arcadia (P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate