Publicitate

Papa Francisc l-a „implorat” duminica pe presedintele rus Vladimir Putin sa „opreasca spirala violentei” din Ucraina, în timp ce deplânge profund anexarile „contrare dreptului international”, potrivit AFP.
Înainte de rugaciunea Angelus din Piata Sf. Petru, Papa s-a adresat „Presedintelui Federatiei Ruse, rugându-l sa opreasca, tot din dragoste pentru poporul sau, aceasta spirala a violentei si a mortii”. Este prima data când papa se adreseaza direct presedintelui rus în timpul unui discurs de la începutul conflictului, pe 24 februarie.

Papa a vorbit pentru prima data si despre anexarile teritoriilor ucrainene de catre Moscova, deplângând „noile actiuni contrare principiilor dreptului international”.  Vladimir Putin a proclamat vineri anexarea a patru regiuni ucrainene, o decizie care a atras critici ferme din partea comunitatii internationale.

„Deplâng profund situatia grava aparuta în ultimele zile (…) Mareste riscul escaladarii nucleare, pâna la temeri privind consecinte incontrolabile si catastrofale la nivel global”, a spus el.

Suveranul pontif a lansat, de asemenea, „un apel la fel de încrezator catre presedintele Ucrainei (Volodimir Zelenski) sa fie deschis la propuneri serioase de pace”. „Este suparator faptul ca lumea afla despre geografia Ucrainei prin nume precum Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporojie si alte localitati, care au devenit locuri de suferinta si frica de nedescris”, a spus el. „Si cum ramâne cu faptul ca omenirea se confrunta din nou cu amenintarea atomica? Este absurd”.

Denuntând înca o data „nebunia” si „oroarea” razboiului, Papa Francisc a insistat asupra „respectului pentru valoarea sacrosanta a vietii umane” si „suveranitatea si integritatea teritoriala a fiecarei tari”.

Sfântul Scaun încearca din 24 februarie sa mentina un echilibru diplomatic delicat cu cele doua tari, papa condamnând un razboi „crud si lipsit de sens”, pastrând în acelasi timp deschisa posibilitatea dialogului cu Moscova.

Citește toată știrea

Papa Francisc l-a implorat pe Putin să oprească spirala violenţei din Ucraina
Publicitate