Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Români- Filiala Iasi (ASCOR) a organizat pe data de 16 noiembrie, conferinta „Parintele Dumitru Staniloae – teologul iubirii si al desavîrsirii”, aducându-i astfel un omagiu cunoscutului parinte.
Evenimentul a avut loc în Sala Sinaxar din Complexul Muzeal Mitropolitan si a marcat împlinirea a 120 de ani de la nasterea teologului român. Invitatul special al a fost prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Tesu, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”, care si-a structurat discursul în baza a trei subiecte: viata, opera si activitatea teologica si îndemnurile acestuia pentru tineri.
Profesori au vorbit despre parintele Dumitru Staniloae
Prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Tesu a marturisit ca este emotionat sa vorbeasca despre parintele Dumitru Staniloae. „Am tinut sute de conferinte, am fost invitat la sute de emisiuni, dar parca niciodata nu am fost atît de emotionat ca în aceasta seara. Încercam împreuna sa discutam despre cel mai mare teolog ortodox al veacului al XX-lea, care exact în aceasta zi, în urma cu 120 de ani, se nastea în Vladeni, Fagaras”, a precizat acesta.
Ulterior, acesta a prezentat un material pe care profesorul Staniloae l-a intitulat „Despre frumusetea Ortodoxiei” si a povestit despre parcursul academic al teologului, de la Liceul „Andrei Saguna” din Brasov, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si Facultatea de Teologie din Cernauti pîna la Facultatile de Teologie din Atena, Munchen si Berlin.
Ultimele cuvinte înaintea mortii
Preotul Ioan-Cristinel Tesu a citat si ultimele cuvinte pe care le-a spus Dumitru Staniloae înaintea mortii, fiind consemnate de fiica sa în volumul „Lumina faptei din lumina cuvîntului. Împreuna cu tatal meu, Dumitru Staniloae”.
„L-am cautat pe Dumnezeu în oamenii din satul meu, apoi în carti, în idei si în simboluri, dar acest lucru nu mi-a dat nici pacea, nici iubirea. Într-o zi am descoperit în scrierile sfintilor parinti ai bisericii ca e cu putinta sa-l întîlnesti pe Dumnezeu în mod real prin rugaciune. Si atunci, l-am auzit spunînd: «Îndrazneste sa întelegi ca te iubesc». Atunci cu rabdare m-am pus pe lucru. Astfel, am înteles treptat ca Dumnezeu este aproape, ca ma iubeste si ca umplîndu-ma de iubirea lui, inima mea se deschide celorlalti. Am înteles ca iubirea e comuniune cu Dumnezeu si cu ceilalti, si ca fara aceasta comuniune, lumea nu e decît tristete, ruina, distrugere”, se arata în lucrare.
Mentionam ca Dumitru Staniloae este considerat una dintre autoritatile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea si cel mai mare teolog român din acel secol. A fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxa Româna împlineste 140 de ani de autocefalie si 100 de ani de la obtinerea statutului de patriarhie.