Publicitate

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultima etapa a aderarii acestei tari nordice la Alianta Nord-Atlantica, dupa invazia Ucrainei de catre Rusia, relateaza AFP.
Aceasta ratificare are loc dupa o lunga asteptare si un drum haotic, în urma unor taraganari ale Turciei urmate de un vot pozitiv în ianuarie, si taraganari ale premierului nationalist ungar Viktor Orban.

Viktor Orban si-a dat de mult acordul de principiu aderarii Suediei la NATO, însa înainte de a încheia ratificarea, cerea ”respectul” Stockholmului, pe care-l cosidera prea critic fataa de politica sa. Situatia s-a deblocat pâna la urma în ultimele saptamâni.

O vizita a premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria a reprezentant epilogul unui ”lung proces în vederea restabilirii încrederii”, potrivit lui Viktor Orban. În vederea pecetluirii acestei cooperari, cele doua tari au anuntat ca Budapesta a cumparat patru avioane de lupta din Suedia, care sa-i consolideze flota actuala de 14 avioane de tip Gripen.

AL 32-LEA STAT MEMBRU NATO

Votul în Parlamentul ungar. luni seara, se anunta fara surprize, având în vedere o majoritate de doua treimi a coalitiei lui Viktor Orban.

Opozitia a votat, la rândul sau, ”pentru” – cu exceptia Partidului ”Patria Noastra” (extrema dreapta). Protocul aderarii Suediei la NATO, care este necesar sa fie adoptat în unanimitate de catre statele membre NATO, se afla în suspans din mai 2022.

În urma votului favorabil al Parlamentului ungar de luni, legea urmeaza sa fie promulgata de catre presedintele ungar în câteva zile. Suedia va putea, atunci, sa depuna ”instrumentul aderarii” la Washington, potrivit uzantelor NATO, si sa devina al 32-lea stat membru al Aliantei Nord-Atlantice.

În cazul Finlandei, Ankara si-a dat unda verde la 30 martie 2023, iar Helsinki a depus acest instrument la 4 aprilie si a aderat la NATO la cinci zile dupa votul turc.

Stockholmul si-a anuntat candidatura la NATO în urma invaziei ruse a Ucrainei, în acelasi timp cu Helsinki. În timp, însa, Ungara a amânat neîncetat ratificarea, invocând de fiecare data alte pretexte.

NEALINIERE MILITARA

Aderarea Suediei la NATO pune capat unei perioade de 200 de ani de nealiniere militara a acestei tari nordice, care renunta astfel la politica sa de neutralitate adoptata dupa sfârsitul Razboaielor Napoleoniene, în secolul al XIX-lea, si la politica sa de nealiniere militara de dupa Sfârsitul Razboiului Rece.

Aceasta aderare marcheaza o schimbare profunda a apararii suedeze, care intra de-acum într-un colectiv, o evolutie geopolitica majora în regiune. Fostul ministru social-democrat al Apararii Peter Hultqvist declara în toamna lui 2021 ca putea ”garanta” ca nu va participa nicodata la o aderare la NATO.

Însa invazia Ucrainei de catre Rusia, la 24 februarie 2022, a marcat o cotitura spectaculoasa în rândul partidelor de la putere si din opozitie, iar o majoritate clara a Parlamentului a adoptat prin vot, în mai 2022, o cerere de aderare la NATO. Aderarile Suediei si Finlandei la NATO înseamna de-acum ca pe malul Marii Baltice se afla numai state membre ale Aliantei.

Astfel, unii analisti catalogheaza Marea Baltica drept un ”lac NATO”. ”Aceasta este utima piesa a puzzle-ului hartii NATO în Europa de Nord pusa la locul ei”, declara AFP un analist de la Agentia suedeza de Cercetare a Apararii Robert Dalsjö.

 

Citește toată știrea

Parlamentul ungar ratifică aderarea Suediei la NATO
Publicitate