Publicitate

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima data în istoria cunoscuta cu opt kilometri în aval, informeaza DPA.
Desi portiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seaca în mod regulat pe timpul verii, expertii în clima si hidrologie considera ca o deplasare pe o distanta atât de mare în aval a izvorului Tamisei reprezinta un semnal îngrijorator al impactului generat de schimbarile climatice.

Fenomenul s-a produs dupa mai multe saptamâni de seceta severa, când temperaturile au depasit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare si implicare sociala din cadrul organizatiei de mediu Rivers Trust, a declarat: „Ceea ce vedem ca se întâmpla acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din pacate, emblematic pentru situatia cu care ne confruntam în întreaga tara, acum si în viitor”.

„Desi nu este neobisnuit ca izvorul sa sece în timpul verii, sa vedem fluviul izvorând la o distanta de cinci mile (8 km) în aval reprezinta ceva fara precedent”, a adaugat ea.

„Criza climatica duce – si va continua sa duca – la o vreme tot mai extrema, inclusiv la secete si valuri de caldura. Acest fenomen este o amenintare grava pentru râuri si, ca urmare, pentru peisajul general”, a mai spus Christine Colvin.

Organizatia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea masuratorilor hidrologice, o reducere rapida a pierderilor de apa, sprijin pentru ca gospodariile sa îsi scada consumul de apa – precum instalarea unor toalete cu debit redus si a unor recipiente pentru captarea apei pluviale – si pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru gradini, zone umede si pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apa subterana.

Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situata la sud de Cirencester, si a reaparut dincolo de Somerford Keynes. John Whitwell, presedintele consiliului parohial local, a declarat ca albia joasa din Somerford Keynes are tendinta de a seca în majoritatea verilor.

Fluviul Tamisa are în mod traditional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) si strabate regiunea Cotswolds, traverseaza orasul Londra, apoi se varsa în Marea Nordului. Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit dupa Severn si gazduieste în fiecare an o cursa traditionala de canotaj la care participa echipele universitatilor Oxford si Cambridge. 

 

Citește toată știrea

Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate