Publicitate

O firma din Bucuresti va face “paianjenul de trafic”, cu diagrama de penetratie si tranzit.

 
Traficul din oras va fi analizat, în detaliu, în urmatoarele sase luni, de o firma din Capitala. În acest sens, Primaria a semnat, zilele trecute, un contract în valoare de 350.000 lei, fara TVA, cu FIP Consulting.

Compania are o experienta relevanta în domeniu având contracte similare si în alte zone ale tarii: Tîrgu Mures, Deva, Sibiu, Giurgiu, Cluj, Timisoara, Craiova, Pitesti etc. La Iasi, firma are primul contact cu autoritatea locala: la licitatia organizata de catre municipalitate s-au prezentat doua societati, iar FIP Consulting si-a adjudecat contractul dupa ce a licitat 70- din valoarea estimata initial de Primarie.

Prognoza de trafic pentru un deceniu

Analiza de trafic care va fi realizata de FIP Consulting va fi inclusa în noul Plan Urbanistic General (PUG) al Iasului. „Obiectivul principal al studiului îl constituie elaborarea propunerilor de dezvoltare a retelei stradale astfel încât sa poata prelua în conditii optime traficul de viitor”, este tema generala prevazuta în caietul de sarcini.

Studiul va fi efectuat în întregul oras, dar zonele de interes pentru Primarie sunt: Centru, Manastirea Galata, Manastirea Cetatuia, Manastirea Frumoasa, Copou, Sararie, Socola si Bucium. Aceste zone vor fi tratate „cu prioritate” întrucât ele vor face obiectul si unor planuri urbanistice zonale (PUZ) pentru care Primaria organizeaza o licitatie distincta. Studiul va cuprinde mai multe capitole, pornind de la o analiza critica a traficului actual si pâna la o prognoza a dezvoltarii circulatiei în urmatorii 10 ani.

„Vor fi efectuate matrici de trafic si de prognoza (tabele), matrici de penetratie si tranzit aplicând si corectii necesare includerii traficului localitatilor periurbane (eventuale autostrazi, centuri etc.), matrici de trafic interior, evolutia traficului (pe tipuri de vehicule si tipuri de trafic). Centralizatoarele vor contine cel putin valorile fluxurilor de trafic exprimate în vehicul etalon/ora de vârf, sens de mers, viteza medie pe sens, viteze medii de deplasare pe barele respective exprimate în km/h si timp mediu de parcurgere”, se mai precizeaza în caietul de sarcini.

Se solicita elaborarea unui „paianjen de trafic”

În ceea ce priveste situatia existenta, consultantul va analiza inclusiv reteaua de transport în comun si va propune solutii de optimizare astfel încât „toate zonele din oras sa aiba acces la cel putin o linie”. Un alt punct important din analiza va consta în studiul zonelor generatoare de trafic si a celor polarizatoare. Astfel, firma va împarti orasul în sectoare de trafic si va trebui sa propuna noi zone de mobilitate urbana, solutii care vor face parte din noul PUG.

„Va fi stabilita reteaua majora de circulatie, sub forma unui graf format din bare (strazi) si noduri (intersectii). Vor fi detaliate sistemele de transport, nodurile intermodale de transport, zonele de parcare publica, traseele pietonale, piste de biciclete. Va fi elaborat «paianjenul de trafic», respectiv schema de trafic si diagrama de penetratie si tranzit”, este o alta cerinta a Primariei. Printre sarcinile consultantului se numara inclusiv propunerea unor investitii strategice pentru dezvoltarea sistemelor de transport: nemotorizat, auto, transport public, transport marfa si cai ferate. În acest sens, investitiile vor face obiectul a minimum doua scenarii de optimizare a traficului într-o conceptie unitara la nivelul întregului oras.

De o astfel de analiza poate depinde în mare masura si portofoliul de proiecte pe care Primaria vrea sa-l propuna pentru finantare UE si cu finalizare în 2030.

Primaria a anulat licitatia pentru PUZ – zona centrala

Daca procedura privind studiul de trafic a avut un final fericit, nu acelasi lucru se poate spune si despre o alta procedura importanta a municipalitatii: Primaria a anulat licitatia pentru întocmirea planului urbanistic aferent zonei centrale. Procedura a fost lansata în ianuarie 2022, dar singura oferta depusa, a firmei Synergetics Corporation SA (Bucuresti), a fost considerata drept „inacceptabila”.

Valoarea contractului era estimata la 3,1 milioane lei. Cel mai probabil, municipalitatea va relua licitatia. De altfel, zilele trecute, Primaria a anuntat ca vor fi lansate noi proceduri de licitatie pentru întocmirea de PUZ-uri, în special în zonele care trebuie tratate „cu prioritate” în studiul de trafic. Valoarea totala a achizitiilor se ridica la aproape 10 milioane lei, fara TVA.

„Prin Planurile Urbanistice Zonale ale Constructiilor Protejate se vor stabili obiectivele, actiunile, prioritatile, reglementarile de urbanism (permisiuni si restrictii) necesare a fi aplicate în utilizarea terenurilor si conformarea constructiilor din zona studiata, reprezentând o faza premergatoare realizarii investitiilor, prevederile acestuia realizându-se etapizat in timp, functie de fondurile disponibil”, se aratat într-un comunicat al Primariei de zilele trecute.

 

 

Citește toată știrea

Peste 350.000 lei pentru “păianjenul de trafic” al Iaşului. Analiză pentru următorii 10 ani
Publicitate