Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) va încasa aproximativ 2 milioane de lei de la Ministerul Educatiei, dupa ce toate cele sapte proiecte depuse de catre Politehnica ieseana pe domeniile din Fondul de Dezvoltare Institutionala au fost aprobate pentru finantare. La majoritatea domeniilor, TUIASI a obtinut printre cele mai mari punctaje din tara, iar finantarea obtinuta este aproape de maximum.
Proiectele au fost depuse în perioada 1 – 20 februarie 2023, iar competitia FDI a fost coordonata, ca în fiecare an, de Consiliul National pentru Finantarea Învatamântului Superior din cadrul Ministerului Educatiei. Acestia au evaluat si au selectat proiectele depuse de catre universitatile din toata tara. În mod concret, au fost depuse peste 45 de proiecte pentru fiecare dintre cele sapte domenii. Competitia a fost una strânsa, iar departajarea s-a facut la zecimi sau sutimi de puncte.
În total, la nivelul întregii tari, au existat 14 proiecte care nu au primit deloc finantare, iar pentru o parte dintre proiectele câstigatoare a fost acordata doar finantare partiala. Conform informatiilor furnizate de Ministerul Educatiei, suma maxima care poate fi obtinuta de o universitate pentru fiecare proiect este de 400.000 lei, cu urmatoarele exceptii: domeniul 3 – 600.000 lei; domeniul 4 si domeniul 7– 250.000 de lei.
Domeniile de finantare sunt:
Domeniul 1: cresterea echitatii sociale, în vederea incluziunii sociale si sporirea accesului la învatamântul superior;
Domeniul 2: internationalizarea învatamântului superior din România;
Domeniul 3: asigurarea functionarii în bune conditii a gradinilor botanice universitare, a statiunilor didactice, a bazelor de practica si a altor infrastructuri de sustinere a activitatilor didactice, similare bazelor de practica, din cadrul universitatilor, folosite pentru instruirea studentilor;
Domeniul 4: sustinerea activitatilor societatilor antreprenoriale studentesti (SAS) din cadrul universitatilor;
Domeniul 5: îmbunatatirea calitatii activitatii didactice, inclusiv a respectarii deontologiei si eticii academice;
Domeniul 6: dezvoltarea capacitatii institutionale pentru cercetare în universitati;
Domeniul 7: corelarea ofertei educationale cu cererea pietei muncii, consilierea si orientarea în cariera.