În plin scandal al drugtesterelor politiei rutiere care dau erori, la Iasi vor ajunge patru aparate performante. Acestea urmeaza sa fie achizitionate de catre Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Iasi (ATOP) cu fonduri proprii. ATOP este un organism independent, cu rol consultativ, care functioneaza pe lânga fiecare consiliu judetean, în scopul asigurarii unui climat de siguranta si securitate publica. În ATOP sunt reprezentanti ai Politiei, Pompieri, armata, Politia Locala si societatii civile.
Cele patru drugtestere vor fi cumparate în perioada urmatoare de catre ATOP si vor fi predate catre Inspectoratul de Politie Judetean Iasi. Apoi, aparatele vor ajunge la Serviciul Rutier Iasi, Biroul Rutier Iasi, la Pascani si Raducaneni. „Avem bani pentru aceasta initiativa, am discutat în cadrul Consiliului Judetean Iasi cu domnul Costel Alexe si a fost favorabil cu aceasta initiativa. Acum cautam niste aparate performante si dam drumul la procedura de achizitie. Credem ca o sa fie foarte folositoare aceste drugtestere în contextual actual”, a spus Adrian Acostoaiei, presedintele ATOP Iasi.
Drugtestele folosite de catre politistii din Iasi pentru soferi nu ofera rezultate precise si zac prin birourile ofiterilor, fiind folosite destul de rar. Utilizarea lor în Iasi a demonstrat faptul ca informatiile oferite de aceste teste sunt de multe ori irelevante. Pentru a proba consumul de droguri, un sofer este trimis si la analize de urina si de sânge la spital, unde o patrula de politie trebuie sa stea chiar si câte doua ore în asteptarea prelevarii. Ca atare, aparatul este doar „un detector”. Aparatele de tip drugtest semnaleaza posibila prezenta a anumitor substante, dar nu masoara nivelul acestora. Ca atare, nici nu sunt verificate metrologic. În schimb, aparatele de tip etilotest masoara cu precizie si indica cantitatea de alcool în aerul expirat.
În total, la nivelul politiei române sunt 171 de aparate. La Iasi sunt putine, iar unii politisti nici nu stiu cum arata. Însa chiar si acele câteva drugtestere au cauzat în ultimii ani multe controverse. Ca urmare, politistii ezita sa le foloseasca. De exemplu, un scandal de amploare a fost pe punctul de a izbucni în Politia din Iasi în urma cu doi ani: doi politisti de la un post din judet, care intrasera de putin timp în tura, au primit „vizita” inopinanta” a sefului Serviciului Rutier Iasi. Acesta i-a pus sa sufle în detector. Rezultatele i-au socat pe politistii testati: drugtestul a aratat ca toti erau drogati cu mai multe substante odata. Furiosi, politistii au mers imediat la Institutul de Medicina Legala unde testele amanuntite au aratat în termen de o luna de zile ca aparatele au oferit informatii total eronate, iar suspendarea acestora a iesit din schema. În cazul acesta, medicii de la IML au fost decisivi, însa si aici sunt probleme în privinta testelor.
Cea mai mare problema ar fi ca specialistii de aici trebuie sa identifice secvential tipologia drogului. De exemplu, medicul legist trebuie sa ia la rând lista cu droguri, iar unele aparute recent pe „piata” nici nu exista pe aceasta. Un exemplu este cazul fiului unui politician din Botosani. În decembrie 2014, tânarul se afla la volanul unui bolid Infiniti pe bulevardul Independentei unde a lovit usor un Mercedes Vito. Soferul autoutilitarei a sunat imediat la politie deoarece soferul din Infiniti nu se putea tine pe picioare. „Ne-am dat jos din masina. Copiii s-au speriat foarte tare din cauza bubuiturii care s-a auzit. Când celalalt sofer a coborât din autoturismul sau, pur si simplu a cazut din picioare. Vorbea incoerent si a spus ca nu are nicio legatura cu accidentul. I-am spus ca vreau sa-mi plateasca avariile si a ridicat din umeri. Am sunat la Politie pentru ca nu ne întelegeam. Mi-am dat seama ca are probleme. Am crezut ca este beat”, a povestit atunci soferul autovehiculului Mercedes Vito. La fata locului a fost trimis un echipaj de la Politia Rutiera. Si agentii au avut banuiala ca tânarul consumase alcool deoarece avea ochii rosii, tremura din tot corpul, era murdar si vorbea incoerent. De asemeena, în autovehicul a fost gasita o tigara confectionata. Agentii l-au testat cu alcoolscopul, dar rezultatul a fost negativ, spre uimirea tuturor. Banuiala politistilor a fost ca tânarul s-ar fi drogat, asa ca l-au perchezitionat corporal si i-au verificat si masina. Apoi l-au dus pe baiat la spital pentru recoltarea de probe biologice. Dupa o luna de zile, medicii nu au identificat vreo substanta cu care s-ar fi drogat soferul, iar cazul a fost închis.