Publicitate

Premierul olandez Mark Rutte si-a asigurat sprijinul a doua treimi din tarile membre NATO pentru a conduce alianta militara începând din cursul acestui an, au declarat miercuri pentru POLITICO doi oficiali de rang înalt din Alianta Nord-Atlantica.
„Dupa runde foarte intense de discutii între aliati, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de tari NATO sunt pregatite sa îl sustina pe premierul Rutte ca viitor secretar general”, a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului. Mark Rutte, care îsi face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale aliantei, au precizat oficialii.

Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie sa fie decis „prin consens”, ceea ce înseamna ca Rutte trebuie sa obtina sprijinul tuturor tarilor ramase. Oficialul NATO a declarat ca discutiile „nu sunt încheiate”, dar a adaugat: „Exista un impuls tot mai mare în spatele candidaturii sale”.

Presiunea este în crestere asupra membrilor NATO pentru a-l aproba pe Rutte înainte de summitul de la Washington din iulie. El l-ar înlocui pe Jens Stoltenberg, care a condus NATO din 2014.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat saptamâna trecuta ca aliatii ar trebui sa aiba ca obiectiv „finalizarea procesului de selectie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic”.

Un alt oficial NATO de rang înalt a confirmat numarul de tari care mai trebuie sa îl sustina pe Rutte, spunând ca sunt în jur de 10 care înca se abtin de la un vot pozitiv. „Vom continua sa le ascultam îndoielile si preocuparile”, a declarat primul oficial. „Si încurajam misiunea olandeza la NATO sa raspunda la aceste întrebari”, a adaugat oficialul.

Aceste tari înca au retineri în a-i acorda sprijinul lui Rutte din diverse motive. Turcia, de pilda, a cerut ca Rutte sa nu favorizeze tarile UE în cadrul aliantei, potrivit Bloomberg. Ungaria, între timp, are neîntelegeri de lunga durata cu Rutte din cauza criticilor sale dure la adresa regresului democratic al tarii. Ramâne neclar, de asemenea, daca tarile baltice îl sustin pe Rutte, având în vedere insistenta lor asupra unui sprijin politic mai mare pentru o cale mai rapida oferita Ucrainei de a adera la NATO.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas si-a exprimat si ea interesul pentru functia de conducere a NATO în timpul unui eveniment gazduit de POLITICO în noiembrie. Dar oficialii NATO spun ca ea nu este în competitie, deoarece nu si-a declarat oficial candidatura. Acelasi lucru este valabil si pentru ministrul leton de externe, Krišjānis Kariņš, care a facut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele, scrie POLITICO.

 

Citește toată știrea

POLITICO: Mark Rutte, fost premier al Olandei, în pole position pentru a fi următorul şef al NATO
Publicitate