Publicitate

Ministrul polonez al apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat luni ca Polonia trebuie sa se pregateasca urgent pentru amenintarea unui razboi cu Rusia, relateaza agentia DPA.
În interviul acordat ziarului Super Express, ministrul polonez a fost întrebat daca el considera posibila în final o înfrângere militara a Ucrainei în fata Rusiei si o invadare ulterioara a Poloniei într-un asemenea scenariu.

„Ma astept la orice scenariu si le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apararii în situatia în care ne regasim astazi”, a raspuns ministrul polonez al apararii, membru al recent numitului guvern condus de liberalul Donald Tusk.

Acelasi ministru, în vârsta de 42 de ani, a tinut sa adauge ca nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântarit cu atentie înainte.

El a mai mentionat ca ministerul pe care-l conduce a început sa faca pasi concreti pentru a se pregati pentru amenintarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Desi achizitiile de armament pe scara extinsa sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecarui soldat trebuie tratat cu aceeasi seriozitate, a indicat ministrul polonez.

El a mai spus ca Polonia intentioneaza sa joace un rol foarte important în apararea comuna a UE.

De când a început razboiul în Ucraina, Polonia si-a sporit bugetul militar pâna la 4- din PIB – dublu fata de angajamentul din cadrul NATO de 2- – si a încheiat numeroase contracte pentru achizitii masive de armament, în special cu SUA si Coreea de Sud.

Pentru unul din aceste contracte Washingtonul a aprobat la sfârsitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache catre armata poloneza, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.

Alte contracte majore de achizitii de armament din SUA au fost semnate pentru 486 de lansatoare multiple de rachete HIMARS, în valoare totala de circa 10 miliarde de euro, 32 de avioane de lupta F-35, 366 de tancuri Abrams si sisteme antiaeriene Patriot.

Contractele semnate cu Coreea de Sud privesc în special achizitia a peste 800 de obuziere K9, circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de lupta FA-50 si 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanica a producatorului de armament european MBDA un contract de circa 2,4 miliarde de dolari pentru achizitia de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinava Kongsberg.

Livrarea tuturor acestor echipamente se va desfasura pe parcursul mai multor ani, iar unele dintre ele, precum obuzierele sud-coreene, vor fi partial fabricate în Polonia.AGERPRES

Citește toată știrea

Polonia trebuie să se pregătească pentru riscul unui război cu Rusia, susţine ministrul polonez al apărării
Publicitate