Publicitate

Cu mentinerea conditiilor actuale, cumulând veniturile din Pilon I si Pilon II (presupunând distribuirea sumelor din Pilon II în rate egale lunare timp de 10 ani) nu se realizeaza obiectivul de înlocuire de 75- din salariul net de la pensionare cu pensia. Rata de înlocuire realizata de cele doi piloni de pensie publica este de 65-, reiese dintr-o analiza CFA România.
Nivelul de 75- s-ar putea obtine cu suportarea diferentelor din alte surse de finantare ale bugetului de stat, suplimentar celor din bugetul asigurarilor sociale. În aceasta situatie, de la un deficit al bugetului asigurarilor sociale de aproximativ 1- din PIB cât avem în prezent, deficitul bugetului se cvadrupleaza, atingând valori de peste 4- din PIB.

O astfel de crestere este nesustenabila, avertizeaza specialistii, întrucât:

fie costul finantarii va fi unul împovarator sau chiar prohibitiv,
fie vor creste alte impozite si taxe care sa finanteze acest deficit,
fie vom renunta la investitii în alte domenii, precum infrastructura, educatie si investitii în general, ceea ce ar avea un efect puternic negativ pe termen lung.

În acest scenariu, pensia decenta atinge, de asemenea, nivelul dorit (de 75- din venitul mediu, care în 2056 ar însemna 7.300 de lei), însa, pentru a diminua presiunea asupra bugetului asigurarilor sociale, contributia de asigurari sociale creste de la 25- cât este în prezent, la 30-.

”Chiar si în aceasta situatie, în care statul convinge contributorul sa faca acest efort pe perioada vietii active de a plati contributii la un nivel de 30- din salariul brut în schimbul cresterii pensiei pâna la nivelul identificat de respondentii la acest sondaj ca fiind unul “decent”, deficitul bugetului asigurarilor sociale tot poate sa depaseasca 3- din PIB, iar efortul bugetar ramâne unul semnificativ si nesustenabil”, se arata în studiu.

Cititi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

 

Citește toată știrea

Ponturi pentru a avea o pensie decentă. Ce reguli trebuie să urmaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate