O informatie aparuta, recent, în spatiul public legata de posibilitatea încasarii banilor din cardurile de energie a creat o mare confuzie în rândul beneficiarilor acestui sprijin. Si, pe buna dreptate. Nici macar angajatii Postei Române si ai Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) nu cunosc noutatile legislative. În timp ce unii au spus ca sunt “dezinformari”, altii au declarat direct ca nu exista aceasta posibilitate, pentru ca, ulterior, sa revina cu un alt raspuns. Contradictoriu, desigur…
Informatii contradictorii si neclare despre cardurile de energie, încurajate de institutiile statului! Cu toate ca, de doua saptamâni circula, în spatiul public, informatia potrivit careia se pot încasa bani din cardurile de energie, în anumite conditii, preluata de mai toate cotidianele, televiziunile nationale si agentiile de presa, inclusiv de Ziarul de Iasi, unii angajati ai Postei Române si ai Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) habar nu au despre ce este vorba, daca exista într-adevar aceasta lege sau cum se aplica! Cum am ajuns la aceasta concluzie? În urma unui articol publicat recent, în ZdI, despre posibilitatea încasarii banilor din cardurile de energie, în anumite conditii, mai multi beneficiari ai acestui sprijin au fost la ghiseele oficiilor postale din Iasi si au întrebat daca pot primi banii în numerar, pentru decontarea lemnelor, asa cum scrie la ziar. Raspunsul a fost ca: “Nu”.
“Am citit în ziar ca putem primi banii în mâna daca am luat lemne si m-am dus cu factura la posta si mi-a zis ca nu e adevarata informatia. Ca e gresita informatia. Ca e dezinformare”, ne-a transmis o cititoare a ZdI. Am contactat, la rândul nostru, reprezentanti ai Oficiului Judetean de Posta Iasi, pe care i-am întrebat despre aceasta noutate legislativa, si ni s-a spus acelasi lucru. “Este o dezinformare. Am vazut ca toata presa a preluat informatia. De pe cardurile de energie se poate plati doar factura de lemne sau de energie electrica. Atât! Noi am dat dezmintire, am instruit toata reteaua, am primit comunicat de la Bucuresti, am afisat peste tot, în oficiile postale. Totul este fals, totul este un truc. Noi am primit o informare interna despre acest lucru. Nu stiu daca a fost transmisa si la presa. Nu e treaba noastra. E a MIPE “, a declarat, pentru ZdI, un reprezentant al Oficiului Judetean de Posta Iasi.
Oficial MIPE: “Mi-au confirmat colegii mei, într-adevar, ca exista posibilitatea asta, dar doar pentru lemne de foc”
Contactati, la rândul lor si întrebati daca exista sau nu posibilitatea încasarii banilor din cardurile de energie, un oficial din cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene ne-a transmis ca nu. Nu exista aceasta posibilitate. “Nu, în principiu nu. Din câte stiu eu. Dar o sa verific, o sa vorbesc si cu colegii mei. Totusi, nu cred. Pentru ca, pe cardurile respective, ori mergi cu ele la posta fizic si, prin mandat postal, îti poti plati suma pe care o ai tu ca si suma de plata pentru factura, fie online, pe site-ul Postei, si acolo se încarca factura pe luna respectiva, cu cardul, cu buletinul beneficiarului si se trage fix suma care este de plata, din factura. Dar ca si bani cash, nu. Pentru ca vorbim si de un proiect european, cu destinatie clara de utilizare, si atunci, daca eu îi dau pentru plata facturilor de energie, nu pot sa-mi cumpar biscuiti din ei, pentru ca schimb destinatia banilor”, a declarat initial, pentru ZdI, Razvan Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene.
La scurt timp însa, acesta a revenit cu telefon si a recunoscut ca, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel. “Mi-au confirmat colegii mei, într-adevar, ca exista posibilitatea asta, dar doar pentru lemne de foc. Pâna la 31 martie, beneficiarul plateste cu factura respectiva de la furnizor si cu dovada platii. Deci, practic el plateste lemnele cu banii lui, dupa care poate merge la oficiul postal cu dovada platii si cu cardul si îsi primeste suma cash de acolo. Deci, se aplica principiul rambursarii, sa zicem”, a mai transmis oficialul din MIPE pentru ZdI.
Întrebat de ce, totusi, înca nu se aplica aceasta lege, si de ce unii angajati ai Postei spun ca e o dezinformare, oficialul a promis ca va transmite informatia mai departe. “Noi suntem pe partea de finantator. De ce nu s-a stiut, nu s-a spus, nu stiu care a fost discutia. O sa vorbesc cu colegii mei sa se puna de acord cu cei de la Posta pe mecanismul acesta”, a mai adaugat Razvan Popescu, subsecretar de stat în MIPE.
Dar bâlbele nu se opresc aici! Ulterior, mai primim un mesaj de la oficialul MIPE în care ni se spune ca, de fapt, sistemul nu ar fi înca functional: “se va semna actul aditional apoi sistemul va fi functional.” Când se va întâmpla asta, ramâne de vazut. Cert este ca valabilitatea cardurilor de energie expira la 31 martie a.c. În plus, oficialul din minister a revenit si asupra procedurii de încasare a banilor, precizând într-un alt mesaj transmis ZdI ca beneficiarul “primeste prin serviciul de mandat postal contravaloarea facturii de lemne achitate anterior.”
Legea exista, totusi
În alta ordine de idei, legea exista, cel putin pe hârtie. Conform art. II din OUG nr. 166/2022, beneficiarii cardurilor de energie pot încasa în numerar, la oficiile postale, sumele platite pentru procurarea lemnelor de foc, desigur, în baza unor documente justificative pe care le reamintim: cardul de energie valabil la data la care se efectueaza plata prin servicii de mandat postal; actul de identitate al beneficiarului de sprijin; documentele justificative emise pâna la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însotire a marfii, factura, bonuri fiscale, prin care se face dovada ca s-a achizitionat lemn de foc pentru încalzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documente justificative, si dovada achitarii acestuia catre furnizorul de lemn de foc; în situatia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau alta resedinta decât cel/cea care este inscriptionat/inscriptionata pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau resedinta, împreuna cu declaratia pe propria raspundere ca utilizeaza sprijinul pentru compensarea pretului la energie la adresa unde locuieste.