Publicitate

Înaltpreasfintitul Teofan, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost întrebat de presa la finalul slujbei de duminica, 11 februarie 2024, savârsita la Catedrala Mitropolitana, despre situatia de la Constanta, unde IPS Teodosie se afla în conflict deschis cu Patriarhia Româna cu privire la dorinta sa de a înfiinta o Mitropolie în locul actualei Arhiepiscopii a Tomisului.

IPS Teofan a fost ferm în raspunsul sau – „nu este nici folosit si cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericesti sa fie reactualizate”, a precizat acesta. El a explicat ca problemele oamenilor sunt legate de grijile de zi cu zi, problemele de sanatate si îngrijorarea apropierii razboiului din Ucraina de granitele tarii, nu daca biserica la care se închina e arhiepiscopie sau mitropolie sau daca IPS Teodosie este sau nu mitropolit.

Redam, mai jos, principalele declaratii ale IPS Teofan.

„Ne bucuram ca s-a înteles în cele din urma ca treburile bisericesti nu se rezolva pe strada, prin manifestatii, slogane, eventual prin pancarte. Chestiunile bisericesti sunt analizate, rezolvate si se iau decizii în conformitate cu Duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multa vreme si orice decizie cu privire la înfiintari, desfiintari, modificari teritoriale ale unor unitati bisericesti se realizeaza în interiorul acestui sistem.

Cred ca nu este nici folositor si cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericesti raspândite de-a lungul si de-a latul tarii sa fie neaparat reînfiintate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate exista sub o alta forma, eventual sub o alta denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericesti existente.

De exemplu, Mitropolia de la Suceava astazi functioneaza, aceeasi mitropolie, dar cu sediul la Iasi. Mitropolia Noului Severin, foarte importanta multa vreme în partea de Sud-Vest a tarii, este astazi parte a Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Târgoviste sau de la Arges, precum si fosta Mitropolie a Tomisului, sunt astazi încadrate si functioneaza sub egida Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

Cred ca preotii si credinciosii constanteni sunt multumiti în marea lor majoritate prin faptul ca au o arhiepiscopie la Constanta si ca fac parte din Mitropolia Munteniei si Dobrogei. În general oamenii si acolo, si peste tot în tara, au alte preocupari: grija zilei de astazi si de mâine, problemele de sanatate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva razboiul pe care-l poarta Rusia în Ucraina sa se apropie de granitele României. Acestea sunt preocuparile reale ale oamenilor nu neaparat înfiintari, rearondari, modificari de structuri bisericesti, fie ca sunt mitropolitane, eparhiale si asa mai departe.

Fiecare avem dorintele noastre: e bine sa le exprimam, în cadrul sinodalitatii noastre, si primim raspunsul adecvat, daca este voia lui Dumnezeu exprimata prin instantele bisericesti, atunci avem dreptul sa ne exprimam într-un mod corect, smerit, sinodal, doleantele pe care le consideram legitime.”

Citește toată știrea

Poziţie rară a mitropolitului Teofan, care se pronunţă în scandalul Patriarhia vs IPS Teodosie: „Nu foloseşte nimănui ca structurile Bisericii să fie reactualizate”
Publicitate