Publicitate

Prefectura a primit o lectie de transparenta de la o comuna pierduta pe coclaurile judetului. Institutia judeteana a încercat sa desfiinteze o hotarâre a Consiliului Local din Valea Seaca prin care se decidea publicarea pe internet a tuturor contractelor încheiate de primarie si a cheltuielilor efectuate de aceasta. Motivul invocat de Prefectura era cel putin bizat: primaria comunala era prea transparenta. Procesul, început de fostul prefect liberal a fost continuat de actualul, social-democrat.
În urma cu un an, CL Valea Seaca a discutat un proiect de hotarâre ce prevedea crearea pe site-ul primariei a unei sectiuni în care sa fie afisate documentele referitoare la cheltuielile institutiei, respectiv contractele încheiate, eventualele acte aditionale la acestea, facturile primite sau ordinele de plata. Proiectul a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali prezenti la sedinta, care au decis si ca viitoarele contracte încheiate de primarie sa nu mai cuprinda clauze de confidentialitate, cu exceptia situatiilor în care acestea ar fi intrat sub incidenta legilor referitoare la aparare si securitatea nationala. Masura era menita sa îmbunatateasca transparenta decizionala si sa ofere locuitorilor din Valea Seaca o modalitate de a verifica modul în care le erau cheltuiti banii.

Hotarârea adoptata de CL Valea Seaca a fost atacata în instanta de Prefectura în principal pe considerente de forma. În plus însa, prefectul reprosa consilierilor faptul ca decisesera publicarea si a unor documente care nu fac parte din cele obligatoriu publice. „Contractele, actele aditionale, facturile si ordinele de plata nu fac parte din categoria informatiilor de interes public prevazute de art.5 din legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public”, au spus reprezentantii Prefecturii, fara a mention însa vreo lege care sa interzica publicarea contractelor semnate de primar în numele comunitatii pe care o conduce.

În prima instanta, actiunea Prefecturii a fost respinsa de magistratii Tribunalului, care nu au putut constata încalcarea niciunei legi prin adoptarea hotarârii CL Valea Seaca. Sentinta a fost atacata de Prefectura, recursul fiind judecat marti de Curtea de Apel. Ca si colegii lor de la instanta inferioara, nici magistratii acesteia nu au putut gasi vreo problema concreta hotarârii de crestere a transparentei primariei Valea Seaca. Recursul Prefecturii a fost respins, sentinta fiind definitiva. 

Citește toată știrea

Prefectura a primit o lecție de transparență de la o comună pierdută pe coclaurile județului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate