Publicitate

Institutul de Filologie Româna din Iasi sparge barierele de gen, pentru prima data în istoria sa de aproape 100 de ani, prin desemnarea unei femei în functia de director al institutiei. Gabriela Haja a câstigat concursul pentru sefia Institutului Al. Philippide si a fost instalata în functie, pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 15 septembrie.

 
În cadrul Academiei Române, Gabriela Haja si-a dedicat ultimii 28 de ani cercetarii limbii române, cercetari fundamentale, de lexicografie sau lexicologie si este unul dintre specialistii în limba româna care se pot intitula autori ai Dictionarului Limbii Române si al Dictionarului Tezaur al Limbii Române. Din 2006, Gabriela Haja a si coordonat activitatile de cercetare stiintifica desfasurate la Iasi în cadrul proiectului Dictionarul limbii române.

Institutul de Filologie Româna, care avea sa poarte numele patronului stiintific A. Philippide (de la 6 decembrie 1933, dupa moartea marelui lingvist), s-a înfiintat la Iasi în 1927, pe lânga Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Iasi, în urma demersului profesorilor A. Philippide si Giorge Pascu. Gabriela Haja este prima femeie numita la conducerea institutului dupa 95 de ani de la înfiintare.

“Pentru mine este o functie cu totul onoranta, fiindca echipele de cercetatori de la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide” sunt formate din specialisti de elita, formati în proiecte de cercetare de o mare importanta pentru limba si cultura româna. Lucrarile pe care noi le realizam sustin una dintre menirile Academiei Române, aceea de a promova si de a cultiva limba si literatura româna în contextul culturii universale. Si cred ca, prin competentele noastre, putem contribui în buna masura la dezvoltarea armonioasa în regiunea de Nord-Est a României”, a declarat pentru Ziarul de Iasi, Gabriela Haja.

Departamentele specializate ale Institutului de Filologie Româna din Iasi deruleaza proiecte fundamentale pentru cultura româna în domeniile lexicografie, dialectologie, toponimie, etnografie si folclor. Pe lânga lucrarile din planul Academiei Române, cercetatorii au publicat alte peste 70 de volume cuprinzând monografii, studii si articole, câteva zeci de editii din opere literare, critice sau lingvistice, peste o mie de articole si studii publicate în volume colective si în reviste din tara si din strainatate.

“Îmi doresc, în primul rând, ca toate proiectele si volumele pe care noi le publicam, majoritatea din fonduri bugetare, sa fie cât mai bine cunoscute si folosite. Pentru ca rolul nostru tocmai acesta este: sa cream lucrari în folosul culturii române, pentru toti vorbitorii de limba româna. Ceea ce realizam noi reprezinta si modele de limbaj stiintific, si instrumente ori resurse pe care le pot folosi cei care sunt interesati de limba si literatura româna, cei care predau aceste stiinte în scoli si în universitati, cei care le studiaza Daca, pâna în urma cu niste ani, aceste lucrari puteau fi consultate numai în putine biblioteci din tara ori din strainatate, din acest an o parte dintre ele sunt publicate online pe SOLIROM, platforma Academiei Române (https://solirom.ro/)”, a adaugat noul dirrector al Institutului Al. Philippide.

Constienti ca limbajul informatic începe sa câstige tot mai mult teren, într-o lume dominata de tehnologie, Gabriela Haja îsi propune ca pe perioada mandatului ei de director sa puna “tehnologia în slujba umanismului, adica a elementelor definitorii pentru umanitate: limba si limbajul ca forma de comunicare si de expresie, de creatie daca vreti, istoria literaturii si a culturii noastre, a operelor de autor, dar si a operelor anonime, colective, din cultura populara ori traditionala” si se declara gata sa deschida portile Academiei – de la Institutul de Filologie – pentru oricine e interesat sa afle mai multe despre limba româna. 

Citește toată știrea

Premieră în istoria sa de 100 de ani, de la A. Philippide până azi: Institutul de Filologie Română din Iaşi are director o femeie
Publicitate