Publicitate

Premierul britanic Rishi Sunak a platit în ultimul an financiar impozite în valoare de 508.000 de lire sterline (641.000 de dolari), dupa ce veniturile obtinute din investitiile sale au depasit cu mult salariul sau oficial, se arata într-un raport întocmit vineri de contabilii sai, relateaza Reuters.
Sunak este cel mai bogat prim-ministru din istoria Marii Britanii, facând avere gratie carierei sale anterioare în domeniul serviciilor financiare si averii familiei sotiei sale, al carei tata a fondat compania indiana de servicii IT Infosys.

Rezumatul de trei pagini al situatiei sale financiare este publicat a doua oara de când Sunak a devenit prim-ministru în 2022. Cifrele arata ca Sunak a câstigat 139.000 de lire sterline din salariul sau de deputat, ministru de finante si prim-ministru între aprilie 2022 si martie 2023 si 2,1 milioane de lire sterline din investitii. Din veniturile sale din investitii, 1,8 milioane de lire sterline au provenit din câstiguri de capital, în crestere de la 1,6 milioane de lire sterline cu un an înainte.

Aproape 70- din impozitul total platit de Sunak reprezinta impozitul pe câstigurile de capital din profitul obtinut din vânzarea de investitii, cum ar fi actiunile. Desi Sunak nu are obligatia de a furniza detalii despre veniturile sale, el a fost de acord sa faca acest lucru pentru a oferi mai multa transparenta cu privire la finantele sale personale.

Notele de la Evelyn Partners, firma de contabilitate a lui Sunak, precizeaza ca toate veniturile din investitii si câstigurile de capital ale premierului provin de la un „singur fond de investitii cu sediul în SUA”.

Sunak a fost criticat saptamâna aceasta dupa ce a facut un pariu de 1.000 de lire sterline cu prezentatorul Piers Morgan cu privire la faptul ca guvernul va reusi sau nu sa-si duca la bun sfârsit planul de a trimite solicitantii de azil în Rwanda înainte de urmatoarele alegeri generale. Partidele de opozitie au declarat ca pariul a fost de prost gust si ca apetenta lui Sunak de a face un pariu atât de mare pe un capriciu arata ca nu este în contact cu alegatorii obisnuiti.

SURSA FOTO: georgiatoday.ge

Citește toată știrea

Premierul britanic Rishi Sunak a plătit anul trecut impozite de peste jumătate de milion de lire sterline
Publicitate