Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marti, despre scoaterea unor proiecte din PNRR, precum spitalele, ca s-a discutat în coalitie, a fost o analiza si a fost o decizie corecta. Pierdeam bani, eu nu pot sa îmi asum ca pierdem acesti bani în 2026 indiferent cine va fi premier atunci, a aratat seful Executivului.
”Prostia unui accident care a fost la un moment dat prim-ministru, asta este cauza. Care sunt efectele, le vedem acum”, a spus si premierul Ciolacu. Seful Executivului a precizat ca ”nu a fost absolut nimic scos care sa nu fie prins în alte programe europene, tot de granturi”, a aratat premierul, precizând ca PNRR are termen de implementare pâna în anul 2026. ”Nu exista pâna acum niciun semn de la Comisie ca s-ar prelungi, cum sunt exercitiile financiare 2 plus 1”, a aratat Ciolacu.

Premierul a precizat ca a existat o discutie interministeriala si în functie cât de avansat era proiectul si care erau sansele cele mai scazute sa nu cheltuim acesti bani (..) spitalele au fost transferate pe BEI, unde exista deja un acord si se asteapta lista de prioritati sa treaca prin sedinta de Guvern”. Seful Executivului a mai aratat ca pe transporturi totul este pe Fondul de Modernizare.

”E pentru prima oara când avem o analiza, nu venind cu acea solutie de supracontractare, pentru ca nu poti, la PNRR, e fixa pe fiecare proiect de în parte, si ne asuma ca nu am fi putut lua acei bani. Eu nu pot sa îl cert acum pe ministrul Rafila ca a scos anumite spitale care nu aveau nici licitatie, nici studiu, aveau o schita si o suma cam atât ar fi trebuit. Acel spital se va face, trece pe fonduri europene si împrumut BEI, oricum ne încadram dupa 2026”, a completat Ciolacu.

El a dat exemplu spitalul de la Gerota, care nu este investitie majora, peste 200 de milioane de euro, care nu se finaliza pâna în 2026. ”Si cele care au ramas pe lista si s-au discutat la Comisie si acolo trebuie un heirup pentru a fi finalizate pâna în 2026, vorbim si de constructie si de utilare”, a aratat Ciolacu. Premierul a mai spus ca s-a discutat despre scoaterea acestor proiecte din PNRR în coalitie.

”S-a discutat în coalitie, a fost o analiza si a fost o decizie corecta. Pierdeam bani, eu nu pot sa îmi asum ca pierdem acesti bani în 2026 indiferent cine va fi premier atunci”, a afirmat el. ”Dupa cum bine stiti, România a fost nevoita sa reduca cu 2,1 miliarde din PNRR, asta nu a decis Guvernul Ciolacu”, a spus si ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Grindeanu a precizat ca ”din 2,1 miliarde, nu s-a pierdut nici macar un euro pe transporturi si nici pe celelalte componente”. ”Tot ceea ce înseamna achizitii care erau cuprinse pe PNRR, pe material rulant, le-am mutat pe Fondul de Modernizare. Acele lucruri vor fi facute în continuare pe fonduri europene. Noi platim acum factura de a scoate si a reduce cu 2,1 miliarde de euro din zona de granturi, pentru ca a fost, cum spunea domnul prim-ministru, unul destept care este si cu gura-mare acuma, numai ca Comisia a venit cu calculele, 2,1 miliarde de euro reduse”, a mai spus el, precizând ca toate proiectele au acoperire din fonduri europene, pe alte tipuri de finantare.

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

 

Citește toată știrea

Premierul Ciolacu, despre scoaterea unor proiecte din PNRR: S-a discutat în coaliţie, a fost o analiză şi a fost o decizie corectă
Publicitate