Publicitate

Premierul Nicolae Ciuca, presedinte al PNL, a declarat, luni, ca în partid s-a discutat despre ”decizia de a sustine continuarea programului de asigurarea a voucherelor de 50 de euro la doua luni de zile”. ”Acele vouchere pe care le-am asigurat în semestrul II si vrem sa propunem sa fie asigurate si anul viitor, de asemenea în functie de evolutie sa sustinem si sa discutam în coalitie acel one off asa cum a fost asigurat si la începutul anului acesta”, a aratat el. Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a anuntat ca proiectul de acordare a voucherelor sociale va fi extins cel putin pâna la 1 iulie 2023, acestea fiind acordate persoanelor cu venituri sub 1.500 de lei.
”Am discutat o serie întreaga de aspecte care tin de activitatea guvernamentala, iar aici am pus accent pe ceea ce înseamna continuarea demersurilor guvernamentale astfel încât sa putem sa avem o absorbtie a fondurilor europene cât mai mare. Dl. ministru Bolos a fost prezent si a prezentat toate demersurile care au fost luate la nivelul Guvernului astfel încât sa putem sa atingem pragul de absorbtie pâna în momentul de fata de 9,5 miliarde de euro, bani care sunt deja intrati în tara”, a declarat Ciuca, luni, dupa sedinta BEx a PNL.

El a amintit ca la sedinta de Guvern de saptamâna trecuta a anuntat ca pâna în prezent au intrat în tara 15 miliarde de euro: 9,5 din fonduri europene, PNRR si fondul de coeziune si 5,5 miliarde de euro investitii straine directe.

”Am discutat PNRR, care este axul principal pentru atragerea fondurilor europene si care urmeaza sa aiba ca perioada de aplicabilitate anul 2026 si am salutat decizia Comisiei Europene de a fi avizat prima cerere de plata si banii, respectiv 2,6 miliarde, urmeaza sa intre în tara”, a mentionat el.

Liderul PNL a spus ca au fost discutate si masurile pe care putem sa le luam în continuare pentru sprjinul persoanelor si familiilor vulnerabile.

”Aici sunt deja programele în derulare, acele programe ale voucherelor care vor continua sa fie asigurate pâna în 2027, si de asemenea am discutat la nivelul partidului decizia de a sustine continuarea programului de asigurarea a voucherelor de 50 de euro la doua luni de zile, asa cum s-a derulat (…) acele vouchere pe care le-am asigurat în semestrul II si vrem sa propunem sa fie asigurate si anul viitor, de asemenea în functie de evolutie sa sustinem si sa discutam în coalitie acel one off asa cum a fost asigurat si la începutul anului acesta. Concomitent cu masurile pe care le vom discuta si le vom agrea în coalitie pentru majorarea pensiilor si a salariului minim”, a conchis Ciuca.

La rândul sau, ministrul Marcel Bolos a afirmat: “Masura de vouchere sociale are doua componente: o componenta care se extinde la nivelul semestrului întâi pentru categoriile de beneficiari care au sub 1.500 de lei venituri. Si vestea cea buna este ca aceasta masura se sustine a fi extinsa pâna în data de 1 iulie, respectiv în primul semestru al anului 2023, în functie de cum va evolua situatia executiei bugetare si în functie de cum va evolua situatia bugetului la nivel national dupa primul semestru al anului 2023, se va analiza posibilitatea ca masura sa fie continuata sau sa fie întrerupta, dupa cum sunt resursele bugetului de stat”.

El a explicat ca, în privinta componentei din fonduri europene a voucherelor sociale, aceasta este prevazuta în Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala pâna în anul 2027.

“Componenta de fonduri europene a acestui pachet de masuri, respectiv a voucherelor sociale… Asa dupa cum stiti, cei 50 la suta pe care noi îi suportam din fondurile europene continua, masura este prevazuta în Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala. Ea are valabilitate pentru perioada 2021 – 2027, deci mixul acesta de suportare a acestor costuri din bugetul de stat, jumatate fonduri europene, jumatate din bugetul national, continua pâna la sfârsitul lunii iunie 2023. (…) Este componenta de fonduri europene care este negociata cu Comisia. Este pentru acea categorie de persoane sub 1.000 de lei venit, sub nivelul pensiei minime sociale si noi o continuam pâna când se deruleaza perioada de programare 2021 – 2027. Avem bugetat 900 de milioane de euro si sper ca în curând sa putem anunta decizia finala dupa ce am epuizat toate caile procedurale pentru aprobarea programului la nivel national”, a transmis Bolos.

Ministrul Bolos a precizat ca dupa acordarea fiecarei transe de vouchere sociale se întocmeste lista de beneficiari.

“De exemplu, pentru transa întâi au intrat în drepturi 93.000 de beneficiari si au iesit prin deces 24.000 de beneficiari, practic, dupa fiecare transa se întocmeste lista de beneficiari, se verifica împreuna cu Administratia Nationala ANAF si dupa aceea stabilesc categoriile de beneficiari care intra în drepturi pentru a putea beneficia de voucherele sociale”, a mai declarat Marcel Bolos.

 

 

Citește toată știrea

Premierul Ciucă anunţă că voucherele de 50 de euro ar putea fi distribuite şi anul viitor
Publicitate