Publicitate

Premierul Nicolae Ciuca se va afla în Japonia în perioada 26-28 septembrie, pentru a participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe. Cu ocazia prezenîei la Tokyo, prim-ministrul se va întâlni cu omologul sau japonez Fumio Kishida, precum si cu alti oficiali.
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizita la Tokyo (Japonia), pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe. Fostul înalt oficial nipon Shinzo Abe a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicarii relatiilor bilaterale dintre România si Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic, în contextul vizitei istorice pe care a efectuat-o la Bucuresti în 2018, fiind primul premier nipon care a vizitat România”, transmite Executivul.

”Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât si în plan economic, si exista toate premisele pentru a transforma aceasta îndelunga relatie bilaterala, de peste un secol, într-o relatie privilegiata la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru sa se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun mai ales în contextul international actual, dar si un mod de a concretiza viziunea remarcabila a fostului premier Shinzo Abe în materie de politica internationala”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.

În marja vizitei pe care o face  la Tokyo, premierul Nicolae-Ionel Ciuca va fi primit de omologul sau nipon, Fumio Kishida, si va avea întrevederi cu delegatia Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusa de presedintele Ichiro Aisawa, si cu presedintele Camerei Reprezentantilor din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki

De asemenea, seful Executivului român va avea o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din alte state aflati la Tokyo cu prilejul funeraliilor fostului premier Shinzo Abe, între care, prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, si prim-ministrul Republicii Coreea de Sud, Han Duck-soo.

Shinzo Abe a murit dupa ce a fost împuscat în timpul unui discurs electoral, în luna iulie.

Abe a venit în România în ianuarie 2018, în plina criza politica provocata de demisia lui Mihai Tudose din functia de premier. Aceasta a fost prima vizita la Bucuresti a unui prim-ministru nipon.

El a fost primit de catre presedintele Klaus Iohannis, însa, dupa cum explica ministrul de Externe de la acea vreme Teodor Melescanu, demisia premierului Tudose a facut imposibila din punct de vedere protocolar o întâlnire cu  la nivelul Guvernului.

Citește toată știrea

Premierul Nicolae Ciucă va participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe
Publicitate