Publicitate

Presedintele american Joe Biden a anuntat, în direct, la televiziune, luni, moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis în noaptea de sâmbata spre duminica în Afganistan într-un atac cu drona, o noua lovitura data organizatiei teroriste, potrivit AFP.
„Sâmbata, la ordinele mele, Statele Unite au coordonat un atac aerian la Kabul, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”, a spus el într-o alocutiune de la Casa Alba.

„S-a facut dreptate si acest terorist nu mai este”, a adaugat Joe Biden. 

Zawahiri era unul dintre cei mai cautati teroristi din lume si Statele Unite promiteau 25 de milioane de dolari pentru orice informatie care ar fi putut permite sa-l gaseasca. El preluase conducerea gruparii juhadiste în 2011, dupa moartea lui Osama Ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan. 

De negasit de mai mult de zece ani, era considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, în urca carora au fost ucisi aproape 3.000 de oameni în Statele Unite. 

Moartea sa va permite familiilor victimelor ucise la 11 septembrie 2001 în Turnurile Gemene de la World Trade Center, în New York, si la sediul Pentagonului în apropiere de Washington, „sa întoarca pagina”, a declarat presedintele democrat.

Atacul cu drona a fost efectuat folosind doua rachete Hellfire si fara nicio prezenta militara americana la sol, a declarat un oficial american, dovada, potrivit acestuia, a capacitatii Statelor Unite de „a identifica si a localiza chiar si pe cei mai cautati teroristi din lume si de a lua masuri pentru a-i elimina”.

Ayman al-Zawahiri a fost vazut „în mod repetat si pentru perioade lungi de timp pe balcon unde a fost lovit în cele din urma” de atac în capitala afgana, a adaugat el.

În weekend, ministrul afgan de Interne a negat informatiile despre o lovitura cu drone în Kabul, declarând pentru AFP ca o racheta a lovit „o casa goala” din capitala.

Într-o declaratie publicata luni, pe Twitter, înainte de interventia lui Joe Biden, purtatorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însa existenta unui „atac aerian”, atribuit unei „drone americane”.

Prezenta lui Ayman al-Zawahiri la Kabul este, de asemenea, o „încalcare clara” a acordurilor încheiate la Doha în 2020 cu talibanii, care s-au angajat sa nu gazduiasca Al-Qaeda pe teritoriul lor, a remarcat înaltul oficial american.

„La mai mult de 20 de ani de la 11 septembrie, Statele Unite l-au prins în sfârsit pe Ayman al-Zawahiri, tovarasul apropiat si succesorul lui Obama Bin Laden”, a comentat, luni, pe Twitter Thomas Joscelyn, expert al think tank-ului Foundation for Defense of Democracies.

Mostenind în 2011 o organizatie slabita, Ayman al-Zawahiri, în vârsta de 71 de ani, a trebuit sa supravietuiasca înmultindu-si „francizele” si loialitatea, din Peninsula Arabica pâna în Magreb, din Somalia pâna în Afganistan, Siria si Irak.

„În ciuda conducerii lui Zawahiri (…), gruparea se confrunta în continuare cu provocari semnificative. În primul rând, întrebarea cine va conduce Al-Qaida dupa disparitia lui Zawahiri”, a estimat Colin Clarke, cercetator la think tank-ul american Soufan Group.

Al-Qaeda l-a pierdut deja pe numarul 2, Abdullah Ahmed Abdullah, ucis în august 2020 pe strazile din Teheran de agenti israelieni în timpul unei misiuni secrete sponsorizate de Washington, informatii dezvaluite câteva luni mai târziu de New York Times.

Anuntul de luni vine la aproape un an de la retragerea haotica a fortelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor sa recâstige controlul asupra tarii douazeci de ani mai târziu.

 

 

Citește toată știrea

Președintele Biden a anunţat moartea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri: S-a făcut dreptate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate