Publicitate

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a anuntat, joi, într-o conferinta de presa, lansarea unei campanii împotriva „mafiei ursului”, sustinând ca exista persoane de la diverse ONG-uri care încaseaza sume mari de bani pentru a demonta orice initiativa de a face acceptabila convietuirea dintre om si acest animal.
Borboly a aratat ca ministrul Mediului face eforturi mari pentru rezolvarea problemelor generate de prezenta ursilor în zonele locuite, dar acestea sunt comentate permanent de „asa-zisa societate civila verde sau asa-zisi experti”.

„De aceea noi consideram – si stiti ca am avut si la Bruxelles o discutie cu seful grupului pentru carnivore mari din cadrul Parlamentului European si am cazut de acord ca este o mafie a ursului. Trebuie sa începem o campanie împotriva acestei mafii, care vine cu lozinci, fara raspundere si fara a tine cont de viata oamenilor din judetul Harghita. Si trebuie sa venim sa demontam, pas cu pas, toate argumentatiile, toate afirmatiile care nu au baza stiintifica; o singura baza au: aceasta mafie sa primeasca cât mai multi bani. Vom vedea si pe parcurs câti dintre acesti oameni de la câte ONG-uri au primit câte 10.000 de lei/luna ca salariu în zeci de proiecte finantate din fonduri europene sau guvernamentale. Foarte multe lucruri o sa va demonstram pe parcurs”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a spus ca vor fi alocate fonduri pentru realizarea de studii si cercetari si au fost contractate serviciile unui avocat care va solicita corectarea informatiilor false care ar aparea despre acest subiect.

„Astazi solicitam participarea acelor jurnalisti, acelor studenti, oameni de stiinta, reprezentanti ai unor ONG-uri care cred ca realitatea trebuie sa fie prezentata si viata omului, cum scrie si Constitutia, este primordiala, sa ne vina în ajutor. Vom aloca fonduri, vom sustine financiar, vom face foarte multe cercetari, vom face mai multe studii si nu vom veni cu studii de acum 10 ani, de la o universitate care nu are nicio treaba cu România. Dupa trei ani, am reusit sa avem o colaborare cu un avocat, care va fi lânga noi. S-a angajat sa apere pro bono oamenii care au fost atacati de ursi. Vom avea o colaborare si pe eventuale alte litigii, procese, pentru ca acolo, în mass-media sau social media, daca cineva va minti despre realitatea din Harghita, daca cineva va relata împotriva Constitutiei si a Directivei Habitate în privinta ursului, acolo vom cere, nu despagubiri, sa se corecteze relatarea. Vom merge într-o campanie foarte larga si orice initiativa va fi bine-venita”, a subliniat Borboly.

Pentru a da startul campaniei, presedintele Consiliului Judetean a prezentat un banner de mari dimensiuni, care a fost amplasat pe cladirea institutiei si pe care scrie, în limba engleza, „Stop mafiei ursului!”. De asemenea, pe banner scrie ca vietile oamenilor din judetul Harghita au prioritate, în conformitate cu Constitutia României si Directiva „Habitate” a Consiliului European.

 

„Ca sa dam startul acestei campaniei, vom afisa un banner pe cladirea CJ care va arata ca la Miercurea-Ciuc, resedinta de judet, unde si ieri au fost doua alerte, viata omului nu este în siguranta si trebuie sa vada toti. Ne-am gândit daca vom gasi un finantator sa facem un banner atât de mare încât sa se vada si din avion ca aici viata omului, în aceasta tara, din cauza acestei mafii, nu este în siguranta. De astazi dam startul acestei campanii si îi îndemnam pe toti cei care vorbesc despre convietuirea urs-om în judetul Harghita în detrimentul omului sa se gândeasca bine ce fac, pentru ca vom veni, vom încerca sa clarificam, vom încerca sa demonstram stiintific ca nu au dreptate si vom cere corectarea informatiei spuse în spatiul public’, a mai afirmat Borboly.

Întrebat cine face parte din „mafia ursului”, acesta a evitat sa raspunda, sustinând ca este vorba de un fenomen care este întâlnit nu numai în România, ci la nivelul Europei. AGERPRES

Citește toată știrea

Preşedintele CJ Harghita acuză ONG-urile că fac parte din „mafia ursului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate