Publicitate

Presedintele kazah Kassim-Jomart Tokaiev a declarat, la televiziunea rusa de stat, ca Rusia nu a salvat Kazahstanul în timpul revoltelor din luna ianuarie si ca tara sa nu trebuie “sa se plece la picioarele” Kremlinului.
Liderul kazah a mai afirmat ca Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), si nu Rusia, a trimis un contingent limitat în Kazahstan pentru a ajuta la calmarea revoltelor respective.

“Pentru prima data în ultimii 30 de ani, CSTO s-a manifestat prin trimiterea unui contingent limitat în Kazahstan. As dori sa subliniez, nu Rusia, ci CSTO. În Rusia, unii oameni denatureaza întreaga situatie, sustinând ca Rusia a salvat Kazahstanul, iar acum Kazahstanul trebuie sa serveasca pentru totdeauna si sa se plece la picioarele Rusiei. Eu cred ca acesta este un rationament complet nejustificat. Este vorba de CSTO, unde Kazahstanul este un participant activ.

Mai mult, înca de la început am convenit ca acest contingent nu va participa la operatiuni militare. Într-adevar, contingentul CSTO nu a tras niciun foc de arma si nu a stat aici mai mult de 10 zile. Adica, a fost o demonstratie a unitatii noastre în acea situatie foarte dificila”, a precizat Tokaiev în interviu, citat de Kaztag.kz.

Totodata, presedintele kazah a mai afirmat ca tara sa nu intentioneaza sa încalce sanctiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Revoltele din ianuarie au început în momentul în care mii de manifestanti au iesit în strada pentru a protesta împotriva cresterii preturilor la gaze în natiunea din Asia Centrala. Tokaiev a declarat atunci stare de urgenta în vestul tarii si în Almaty.

La scurt timp, protestele au luat o turnura violenta, iar presedintele Tokaiev a cerut ajutorul CSTO pentru a înabusi protestele din întreaga tara, despre care a spus ca sunt conduse de “bande teroriste”.

Citește toată știrea

Preşedintele kazah, mesaj pentru Putin: Kazahstanul nu trebuie să servească pentru totdeauna şi să se plece la picioarele Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate