Publicitate

Pretul apartamentelor a crescut din nou în luna august si a ajuns la Iasi la un vârf în ultimii ani, de 1.390 de euro pe metru patrat, cu 52 de euro pe metru patrat mai mult decât în urma cu un an. 
Iar aceeasi tendinta s-a observat în întreaga tara. Într-o comparatie între situatia preturilor medii la apartamentele din zece mari judete ale tarii, bazata pe datele disponibile pe platforma imobiliare.ro, doar Bucurestiul a înregistrat o scadere de pret în ultimele 12 luni la vânzarea apartamentelor (cu 24 de euro pe metru patrat). În ciuda acestui fapt, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a raportat pentru luna trecuta o crestere a numarului de tranzactii imobiliare (case, terenuri si apartamente).

Potrivit ANCPI,  în luna august 2023 au fost vândute, la nivelul întregii tari, 59.425 de imobile, cu 8.694 mai multe fata de luna iulie si cu 1.039 mai multe fata de perioada similara a anului 2022. Cele mai multe vânzari de imobile au fost înregistrate în Bucuresti (10.470), Ilfov (4.248) si Cluj (2.999). Iasul a fost pe locul al saselea dupa numarul caselor, apartamentelor si terenurilor vândute în august (2.380), iar Suceava s-a situat pe locul al saptelea, cu 2.286 de imobile vândute.

Asadar, s-au vândut mai multe imobile, dupa cum reiese din cifrele ANCPI si s-au vândut mai scump, dupa cum lasa sa se vada statisticile platformei imobiliare.ro.

La Iasi, pretul apartamentelor din Iasi a atins un nou vârf în luna august, când cumparatorii au platit pentru fiecare metru patrat, în medie, 1390 de euro. Doar fata de luna anterioara, preturile au crescut în medie cu 13 euro pe metru patrat, dar daca comparam cu aceeasi perioada din anul trecut, cresterea a fost de 52 de euro pe metru patrat. Ceea ce înseamna ca un apartament cu doua camere de 60 de metri patrati s-au scumpit în decurs de un an cu 3.120 de euro. (grafic 1: vânzare apartamente Iasi, sursa imobiliare.ro)

Siteul specializat în informatii imobiliare ofera si o comparatie pe tipuri de apartamente, vechi sau noi, iar datele arata ca în luna august, apartamentele noi s-au scumpit mai mult decât cele vechi. Astfel, pretul mediu pe metru patrat în cazul apartamentelor noi a fost de 1.400 de euro, în crestere cu 15 euro fata de luna precedenta si cu 50 de euro fata de august 2022, în timp ce la apartamentele vechi, tariful pe metru patrat a fost de 1380 de euro (cu 0,6- mai mult decât în iulie si cu 3,5- mai mult decât în anul anterior), în crestere cu 8 euro pe pentru patrat în decurs de o luna si cu 47 de euro pe metru patrat într-un an

În ce priveste pretul dupa numarul de camere al apartamentelor vândute la Iasi, se observa faptul ca apartamentele cu o camera sunt mai scumpe (în euro/mp) decât cele cu doua sau cu trei camere. Desi în scadere fata de luna precedenta cu 0,3- (4 euro/mp), aceste apartamente s-au scumpit fata de august 2022 cu 70 de euro/mp si au ajuns sa fie vândute la un pret de 1.433 euro/mp.

Pretul apartamentelor cu doua camere a fost cu 46 de euro pe metru patrat mai mic decât cel al apartamentelor cu o camera, iar cel al apartamentelor cu trei camere a fost cu 98 de euro mai scazut.

Procentual, cel mai mult s-au scumpit fata de luna precedenta apartamentele cu doua camere, al caror pret a crescut cu 0,9- (+12 euro/mp), iar fata de anul trecut cea mai mare crestere s-a înregistrat la apartamentele cu o camera (+5,2-).

Vârful de pret în cazul apartamentelor cu o camera, în ultimii 11 ani a fost atins anul acesta în luna ianuarie, când pretul pe metru patrat ajunsese la 1.464 de euro (cu 31 de euro/mp mai mult decât în august), iar apartamentele cu doua camere s-au vândut cel mai scump în februarie (1.398 euro/mp, fata de 1.387 euro/mp în august). În schimb, apartamentele cu trei camere nu au mai atins niciodata nivelul din august (1.335 euro/mp), desi s-au apropiat foarte mult în aprilie, când pretul în euro pe metru patrat a fost de 1.334. (grafic 2: Vânzari apartamente cu 3 camere Iasi, sursa imobiliare.ro)

Daca comparam pretul apartamentelor din Iasi cu cele din alte noua centre urbane mari din tara (Cluj, Brasov, Constanta, Bucuresti, Timisoara, Craiova, Sibiu, Oradea si Ploiesti), observam ca luna trecuta pretul mediu al apartamentelor din capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est era printre cele mai mici (pe locul opt).

Clujul (cu un pret de 2.452 de euro pe mp) ramâne cel mai scump oras din tara, în timp ce la Brasov, judetul de pe locul al doilea în top, apartamentele s-au vândut cu 1.625 de euro/mp, iar la Constanta (locul al treilea) cu 1.546 euro/mp. Fata de luna precedenta, în schimb, apartamentele din Brasov (+2,2-) si cele din Ploiesti (+1,9-) s-au scumpit cel mai mult, în timp ce în Oradea s-au ieftinit cu 1,3-.

Fata de anul trecut, constantenii s-au confruntat cu cea mai mare crestere de pret la apartamente (+6,2-). În schimb, locuintele din blocuri s-au ieftinit la Bucuresti în august 2023, fata de august 2022, cu 1,6-. Bucurestiul a fost, de altfel si singurul loc în care pretul mediu al apartamentelor a scazut în ultimele 12 luni. (tabel 3 Pret mediu)

Preturile însa difera când e vorba de apartamente noi sau vechi, iar datele disponibile pe platforma imobiliara permit doar comparatia Iasului cu alte cinci judete (inclusiv Municipiul Bucuresti). Din analiza acestor date, rezulta ca atât la apartamentele noi, cât si la cele vechi, Clujul si Brasovul au avut cele mai mari preturi în luna august, iar Iasul pe cele mai mici.

Evolutii „la extreme” ale preturilor apartamentelor s-au înregistrat în Bucuresti, unde apartamentele noi au scazut în medie, ca pret, cu 189 de euro pe mp fata de anul trecut, si în Brasov, unde cresterea procentuala fata de anul trecut a pretului apartamentelor noi a fost de aproape 10- (cu 167 de euro pe metru patrat mai scumpe în acest an decât în august 2022).

În acelasi timp, Constanta a ajuns sa fie judetul de pe locul al treilea în topul celor mai scumpe apartamente noi (1.724 euro/mp, cu 309 euro/mp mai mult decât în Bucuresti). În plus, si apartamentele vechi s-au scumpit cel mai mult în Constanta în decurs de an (cu 5,3-), apoi în Iasi (3,5-) si în Brasov (3,4-), în timp ce Bucurestiul a înregistrat cea mai scazuta crestere de pret (0,8-).

La Iasi, pretul mediu pe mp al apartamentelor vechi cu o camera a fost de 1.433 euro, cel al apartamentelor cu doua camere a ajuns la 1.387 de euro/mp, iar la trei camere cumparatorii au achitat în medie 1.335 de euro/mp.

Daca vreti sa stiti si unde sunt cele mai convenabile apartamente vechi cu o camera, din cele sase centre urbane mari enumerate mai sus, raspunsul e simplu: la Iasi. Aici apartamentele vechi cu o camera (dar doar acestea!) s-au ieftinit cu 4 euro pe mp fata de luna anterioara.

Apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cel mai mult în ultimul an la Cluj (+4,3-), Constanta (3,4-) si Iasi (2,1-) si cel mai putin în Bucuresti (1,1-), iar la apartamentele vechi cu trei camere pretul a explodat la Constanta (+11,1- fata de anul anterior), în timp ce a doua cea mai mare crestere procentuala s-a înregistrat la Brasov (+4,3-). Si la acest tip de apartamente, bucurestenii au platit mai putin în august 2023, fata de august 2022 (-33 euro/mp). Capitala pare sa devina un loc din ce în ce mai atractiv pentru achizitia unei locuinte, în timp ce marile centre urbane, aflate în plina dezvoltare, asista si la o crestere uneori nemaivazuta de preturi la apartamente. 

Citește toată știrea

Preţul apartamentelor din Iaşi, cel mai mare din ultimii ani. Se caută cele cu una sau două camere. Comparaţii cu alte judeţe
Publicitate