Publicitate

Explozia preturilor la uleiul de masline în Spania a dus costurile pregatirii unei portii de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucataria traditionala a Spaniei, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, transmite Bloomberg.
Costul ingredientelor de baza necesare pentru a gati felul de mâncare emblematic al Spaniei a crescut în august cu 18,3- fata de luna similara a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica din Spania. Cresterea cu 18,3- din august vine dupa un avans de 15- în luna iulie.

Comparativ, inflatia de baza în Spania a înregistrat o crestere de doar 2,4- în luna august, iar preturile la alimente au crescut cu 10,5-.

Însa, în cazul paella, costurile au fost influentate de faptul ca pretul uleiului de masline a explodat cu 53- în ritm anual în luna august, din cauza secetei care a devastat Spania. Preturile la uleiul de masline au crescut atât de mult încât hotii au început sa vizeze presele de ulei din sudul Spaniei, iar supermarketurile au început sa puna etichete de securitate pe sticlele de ulei de masline.

Chiar daca inflatia din Spania a încetinit comparativ cu cresterile de doua cifre înregistrate anul trecut, costul ridicat al unei portii de paella reaminteste faptul ca persista presiuni de preturi la articolele de zi cu zi, presiuni care continua sa îi afecteze pe consumatorii din cea de a patra mare economie din zona euro.

Comisia Europeana prognozeaza ca inflatia din Spania va ajunge la 3,6- la finele anului, una din cele mai reduse rate din marile economii din regiune si sub inflatia medie din zona euro. AGERPRES

Citește toată știrea

Preţul record al uleiului de măsline a scumpit paella în Spania
Publicitate