Publicitate

Produsele de baza înregistreaza scumpiri record, în timp ce România umple buzunarele strainilor de bani. Pretul uleiului este din ce în ce mai scump.
Daca de la începutul anului si pâna acum un litru de ulei este cu 50- mai mare, estimarile arata ca pâna la sfârsitul anului pretul actual s-ar putea dubla.

Desi în România în acest an s-a cultivat o suprafata cu 100.000 de hectare mai mare decât anul trecut, productia estimata este cu cel putin 500.000 de tone mai mica decât anul trecut.

Pretul motorinei s-a dublat, produsele de protectie a plantelor au o crestere de cel putin 200-, îngrasamintele s-au scumpit cu 500-, iar estimarile pentru vânzarea semintelor de floarea-soarelui sunt de 500 de dolari pe tona, fata de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Daca se adauga si costurile procesarii, se ajunge la transformarea uleiului de floarea-soarelui într-un produs de lux.

Fermierii sustin ca preturile foarte mari la ulei se vor resimti din luna septembrie, dupa recoltarea de floarea-soarelui. Cererea de pe piata va dicta preturile, iar rezultatele pot fi usturatoare pentru buzunarele noastre.

În plus, Ucraina, care cultiva floarea-soarelui pe o suprafata de 9 milioane de hectare, egala cu suprafata agricola totala a tarii noastre, cel mai probabil nu va face export. (antena3.ro)

Citește toată știrea

Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate