Publicitate

Piata tranzactiilor imobiliare în judetul Iasi a înregistrat o scadere fata de anul trecut, dar se mentine la cote ridicate fata de acum 2-3 ani. Primul semestru al anului 2021 a fost vârful ultimilor cinci ani, în ceea ce priveste volumul de tranzactii în perioada similara. Fara îndoiala, primul an al pandemiei (2020) a provocat aceasta situatie.

 
Acum trei ani, în primul semestru, piata tranzactiilor de la Iasi era la jumatate fata de perioada similara a anului 2018. Primul an pandemic a mentinut aceasta stare de fapt pentru ca, în 2021, cresterea sa fie de aproape 130-. Anul acesta au fost mai putine tranzactii fata de 2021, dar numarul acestora este aproape dublu fata de 2019 si 2020. Datele au fost prelucrate în baza informatiilor furnizate lunar de Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

„Piata va avea parte, în perioada urmatoare, de unele corectii”

Specialistii imobiliari consultati de „Ziarul de Iasi” spun ca piata imobiliara va intra într-o perioada de stagnare, cu usoare scaderi si cresteri periodice. Fata de anul 2018, în ceea ce priveste locuintele, acestia spun ca oferta în piata a crescut cu cel putin 50-, dar cererea nu mai este la o cota proportionala. Principala cauza: veniturile populatiei nu au crescut în acelasi ritm cu pretul apartamentelor, iar înasprirea conditiilor de creditare (în special dupa declansarea razboiului din Ucraina) a contribuit din plin la radiografia actuala a pietei.

Un alt factor important este o oarecare lipsa de încredere, în sensul ca scad vânzarile de apartamente la nivel de „groapa” (înainte de construirea efectiva), cumparatorii preferând achizitia în etape mai avansate ale unui proiect. În timp, acest lucru poate duce la un blocaj, daca investitorii nu detin lichiditati.

„Piata va avea parte, în perioada urmatoare, de unele corectii, va intra în stagnare. Ne confruntam din nou cu o amânare a deciziei: cei care doresc sa faca o investitie într-o locuinta, nu neaparat pentru a locui, considera acum ca e riscanta achizitia. Piata este influentata de tot felul de stiri care apar la televizor, iar foarte multi clienti urmaresc presa din acest punct de vedere. Acum, la Iasi, oferta este cu 50- mai mare fata de anul 2018, dar atunci poate erau mai multe apartamente vândute întrucât situatia era favorabila clientului daca ne raportam la veniturile lui. În prezent, veniturile populatiei sunt similare cu cele de acum câtiva ani, dar pretul de achizitie a crescut foarte mult, influenta cea mai mare venind în contextul majorarii preturilor la materiale de constructii”, ne-a declarat Tudor Stoica, consultant imobiliar.

Potrivit acestuia, în anul 2018, un metru patrat într-o locuinta noua din periurban costa maxim 800 euro, cu discount-urile oferite de investitori în etapa de pre-constructie. În prezent, un metru patrat la nivel de „groapa” ajunge la peste 1.200 euro.

„Unii au încercat pret de dumping, au venit cu 900 – 950 euro/mp la începutul anului trecut, dar, apoi, au fost nevoiti sa renegocieze contractele cu clientii. Unii clienti au dat ceva bani în plus, altii i-au retras. Cred ca cei mai câstigati au fost cei care au acceptat plata suplimentara întrucât, între timp, au crescut foarte mult materialele de constructie, iar fara 1.200 euro/mp, la plata cash, nu prea se mai gaseste acum un apartament nou în Iasi”, a adaugat Tudor Stoica.

Peste 3.700 de apartamente vândute în sase luni

Cifrele statistice si analizele facute de specialisti confirma precizarile consultantului imobiliar. În primul rând, o analiza a portalului Imobiliare.ro a aratat ca majorarea pretului unui apartament, în primul semestru al anului 2022, a fost cuprinsa între 15 si 21- fata de 2021, în functie de zona.

Astfel, de exemplu, un apartament în zona centrala s-a vândut, în medie, cu aproape 2.000 euro/mp (crestere de 21-), iar unul de la periferie cu 1.300 euro/mp (crestere de 15-). Totusi, în ciuda acestor cresteri, vânzarile de apartamente sunt în continuare la cote ridicate: peste 3.700 de apartamente au fost vândute, cu o scadere fata de 2021 de doar 10-. Dar, pentru a ne face o idee asupra evolutiei pietei este îndeajuns sa ne raportam la anii 2019 si 2020, când au fost vândute, în primul semestru, 1.500 si, respectiv 1.441 de unitati locative. Vânzarile de apartamente din 2022 sunt mai mari si fata de 2018 cu peste 20-.

„Chiar daca au fost vândute mai multe apartamente fata de 2018, pun acest lucru pe seama cresterii ofertei”, a comentat Tudor Stoica. ANCPI raporteaza lunar, în afara de vânzarile de apartamente, si tranzactiile care implica terenuri extravilane (agricole si neagricole) si intravilane (cu sau fara constructii). În total, aproape 10.000 de terenuri au fost vândute în primul semestru al anului curent, iar peste jumatate sunt suprafete intravilane fara constructii. O pondere importanta (37-) este în cazul terenurilor cu constructii, în timp ce terenurile agricole reprezinta 11-, iar cele neagricole 0,5-. La fel ca în cazul apartamentelor, vânzarile de terenuri în 2022 sunt similare cu cele din 2018, sub nivelul tranzactiilor din 2021 si peste cele înregistrate în anii 2019 si 2020.

 

 

Citește toată știrea

Preţurile apartamentelor au urcat în pod, tranzacţiile stagnează: 2000 euro/mp, în medie, în zonele centrale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate