Publicitate

Licitatia pentru primele lucrari la Spitalul Regional de Urgenta (SRU) Iasi stârneste controverse. Unul dintre participanti la procedura, care a avut si cea mai buna oferta financiara, a contestat rezultatele: oficialii companiei spun ca au fost depunctati „în mod nelegal” în cazul ofertei tehnice – licitatia a fost pierduta la o diferenta de un punct, în conditiile în care contestatarul spune ca ar fi avut dreptul la înca 6 puncte, ceea ce ar fi însemnat punctaj maxim si câstigarea procedurii. 
Sesizarea a fost depusa, zilele trecute, la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), iar forul urmeaza sa ia o decizie.

Cine este reclamantul

Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sanatate (ANDIS) a stabilit drept câstigator al licitatiei firma Ness Proiect Europe SRL. Compania este detinuta de catre Florian Vaida, un om de afaceri din Ploiesti cunoscut la nivel national.

Ness Proiect a avut o oferta financiara de 26,2 milioane lei, în timp ce firma clasata pe locul doi (Danlin XXL) a licitat 24,6 milioane lei. În schimb, diferenta a fost facuta la nivel de oferta tehnica: Ness a luat punctaj maxim, în timp ce Danlin XXL a pierdut 6 puncte.

Criteriile tehnice au tinut de experienta a doua persoane-cheie în realizarea lucrarilor: managerul de proiect si seful de santier. În cazul managerului, punctajul maxim a fost stabilit de ANDIS la 12 puncte, dar, pentru acest lucru, un ofertant trebuie sa ateste experienta managerului în patru contracte anterioare de executie de lucrari. Aici s-a facut diferenta: managerul propus de Danlin XXL a fost punctat doar pentru experienta în cadrul a trei contracte, în timp ce managerul Ness a primit punctajul maxim.

Potrivit contestatiei depuse de Danlin XXL, ANDIS a justificat depunctarea prin faptul ca firma a facut dovada experientei managerului de proiect doar pentru 3 dintre cele 4 contracte de executie invocate. În schimb, Danlin XXL spune ca a furnizat ANDIS toate documentele solicitate „ca dovada a îndeplinirii cerintei din documentatia de atribuire”.

„Subscrisa (Danlin, n.r.) am furnizat explicatii concludente în baza unei declaratii a expertului propus, proba ce este permisa prin documentatia de atribuire si prin solicitarea de clarificari. Autoritatea are obligatia de a accepta pentru aplicarea factorului de evaluare orice mijloc de proba, inclusiv explicatii furnizate de expertul propus sau ofertant, câta vreme nu a interzis un astfel de mijloc de proba si nu a impus anumite documente ca mijloc de proba prin documentatia de atribuire”, se arata în contestatia Danlin.

Oficialii companiei au continuat afirmând ca ANDIS a punctat „în mod gresit” oferta tehnica si au sustinut ca a fost încalcata „flagrant” documentatia de atribuire chiar de autoritatea contractanta.

Danlin vrea si descalificarea Ness

În aceeasi contestatie, Danlin sustine ca ANDIS ar fi favorizat compania Ness Proiect Europe si sustine ca oferta acestei firme este „neconforma”.

„Autoritatea contractanta a încalcat flagrant prevederile legale si principiile fundamentale în materia achizitiilor publice solicitând repetat clarificari cu privire la aceeasi constatare, antepronuntându-se, insistând fata de ofertant sa dea explicatii complete fata de o anumita încadrare în prevederile legale cu scopul de a crea aparenta unui raspuns concludent la prima solicitare de clarificare si, în final, de a declara oferta Ness Proiect Europe admisibila si conforma”, arata Danlin în sesizare.

Principalul repros al Danlin este legat de faptul ca Ness ar fi modificat propunerea tehnica depusa initial în timpul solicitarilor de clarificari si a trimis catre ANDIS raspunsuri neconcludente, aspecte de natura sa determine neconformitatea ofertei.

În final, Danlin a solicitat anularea raportului de procedura prin care a fost stabilit câstigatorul si reevaluarea ofertelor depuse atât de contestatar, cât si de câstigator. Primele interventii la SRU, care au facut obiectul licitatiei, vizeaza organizare de santier, terasamente si împrejmuire, excavare grosiera, lucrari de protejare a sapaturii si lucrari de deviere a utilitatilor. Contractul are o valoare estimata de 29,4 milioane lei.

Licitatia majora a SRU, cea care va presupune construirea spitalului regional, va fi lansata în perioada urmatoare, cel târziu la începutul anului viitor. În acest caz, valoarea estimata a contractului va fi cuprinsa între 1,5 si 1,8 miliarde lei. 

Citește toată știrea

Prima controversă la noul Spital de Urgenţe: a fost ales corect câştigătorul unui contract de 5 milioane de euro?
Publicitate