Publicitate

Astronomii din echipa internationala care administreaza Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat joi prima imagine care dovedeste prezenta unei gauri negre super-masive în centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*, la aproximativ trei ani dupa publicarea primei fotografii a unei gauri negre dintr-o galaxie îndepartata, informeaza AFP.
Silueta unei gauri negre care se contureaza pe un disc luminos de materie cosmica aminteste de cea a gaurii negre detectate în îndepartata galaxie M87, care este mult mai mare decât Calea Lactee.

Oamenii de stiinta vad în aceasta noua imagine o dovada ca aceleasi mecanisme ale fizicii se manifesta în regiunile centrale a doua sisteme cosmice de marimi diferite.

„Pot sa va prezint imaginea gaurii negre Sgr A* din centrul galaxiei noastre”, a anuntat, în aplauzele publicului, Huib Jan Van Langevelde, directorul proiectului EHT, într-o conferinta de presa organizata în orasul german Garching.

Tehnic, gaura neagra în sine nu poate fi vazuta, întrucât acel obiect cosmic este atât de dens si forta lui gravitationala este atât de puternica, încât nici macar lumina nu poate sa scape atractiei sale. Însa poate fi observata materia care circula în jurul sau, înainte de a fi „înghitita” de gaura neagra.

„Avem o dovada directa ca acest obiect celest este o gaura neagra”, a explicat Sara Issaoum, de la Centrul de Astrofizica din cadrul Universitatii Harvard, care a descris apoi „norul de gaz (din jurul gaurii negre – n.r.) care emite unde radio si pe care noi l-am observat”.

Gaurile negre au fost împartite în „stelare”, atunci când masa lor este de câteva ori mai mare decât cea a unei stele, si în „super-masive”, când masa lor este de câteva milioane sau chiar de miliarde de ori mai mare decât masa unei stele.

Sagittarius A* (Sgr A*), care îsi datoreaza numele detectarii sale în directia constelatiei Segetatorului, are o masa de circa 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui si se afla la o distanta de 27.000 de ani-lumina în raport cu Terra. Existenta ei a fost banuita înca din 1974, odata cu detectarea unui semnal radio neobisnuit care provenea din centrul galaxiei noastre.

EHT, o retea internationala de opt observatoare radio-astronomice, a obtinut în 2019 imaginea istorica a M87*, o gaura neagra super-masiva cu sase miliarde de mase solare în galaxia sa, Messier 87, situata la 55 de milioane de ani-lumina. Cu ale sale 4 milioane de mase solare, Sgr A* este considerata o gaura neagra „usoara” în compendiul gaurilor negre super-masive cunoscute. AGERPRES

Citește toată știrea

Prima imagine care dovedeşte prezenţa unei găuri negre în centrul galaxiei noastre, publicată de astronomi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate