Publicitate

Banii carati cu servieta i-au adus primarului din Mircesti o amenda de 10.000 de lei. Inspectoratul Politiei Judetene l-a amendat pe Leon Balteanu pentru neregulile descoperite în organizarea pazei valorilor în cadrul primariei. Judecatoria a decis ca edilul e bun de plata.
Printre atributiile Politiei se numara si verificarea modului în care este asigurata paza obiectivelor, a bunurilor, valorilor si persoanelor de catre institutiile care au obligatii în acest sens. Ca urmare, la sfârsitul lunii iunie a anului trecut a fost efectuat un control pe aceasta linie si la sediul primariei Mircesti. Aici, politistii au constatat ca viceprimarul comunei fusese trimis în patru rânduri la Iasi pentru a ridica de la Trezorerie alocatiile bugetare lunare.

Viceprimarul mersese la Iasi dupa bani cu o simpla Dacie, nu cu o masina special amenajata pentru transportul de valori monetare si fara a avea asigurata paza cu agenti de securitate înarmati cu arme de foc. Nu se întâmplase nimic, iar masina nu fusese jefuita pe drum, dar neregula i-a adus lui Balteanu o amenda de 3.000 de lei.

Politistii au mai constatat ca sistemul de televiziune cu circuit închis din primarie nu trecuse pe la ei pentru avizare, primaria nu avea paznic si nici un sistem de control al accesului la usa principala, nu se asigura interventia în caz de intrare prin efractie, iar seiful din casierie era de o marca necunoscuta, necertificat de organisme europene sau nationale. Aceste nereguli i-au mai adus primarului doua amenzi, în cuantum total de 7.000 de lei.

Balteanu a contestat amenda, cerând anularea procesului-verbal de sanctionare. El a aratat ca procesul-verbal nu era semnat de un martor, deci îi fusese încalcat dreptul de a-si aduce propriile argumente si prezumtia de nevinovatie. Actul era doar unul care acuza, fara a face dovada existentei faptei si a vinovatiei. Argumentele primarului nu au mai ajuns sa fie analizate de magistratii Judecatoriei. În instanta, reprezentantii IPJ au aratat ca amenda fusese aplicata lui Balteanu Leon, ca persoana fizica, iar actiunea fusese înaintata de primarul comunei Mircesti, ca persoana juridica.

În cauza de fata, procesul verbal a fost încheiat pe numele Balteanu Leon, iar plângerea a fost formulata de Primarul comunei Mircesti, persoana juridica româna. Este adevarat faptul ca numitul Balteanu Leon detinea la data încheierii procesului verbal functia de primar al comunei Mircesti, însa nu trebuie facuta confuzie între institutia primarului si persoana fizica care detine la un anume moment functia de primar”, au aratat reprezentantii IPJ. Argumentul a fost acceptat de judecatori, care au constatat lipsa calitatii procesuale active a petentului. Legal, nu primarul comunei Mircesti trebuia sa depuna plângerea, ci cetateanul Balteanu, cel care fusese amendat. Ca urmare, cererea de anulare a procesului-verbal de amenda a fost respinsa. Balteanu s-a adresat instantei superioare, Tribunalul, pe rolul careia a intrat dosarul. 

 

 

Citește toată știrea

Primar amendat de poliţişti: banii din Trezorerie erau plimbaţi cu servieta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate