Publicitate

Infractorii ieseni ar putea avea o viata ceva mai usoara. Unul dintre cei mai titrati procuri ieseni ar putea parasi serviciul local al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism în favoarea unui post la Bucuresti. Daniel Horodniceanu va candida pentru un loc de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.
Conform legii, unul dintre membrii CSM îi reprezinta pe procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie (PÎCCJ), DIICOT si DNA. În afara lui Horodniceanu, pentru locul disponibil în cadrul CSM si-au anuntat candidatura Maria Militaru – adjunctul procurorului general al PÎCCJ, care în trecut a instrumentat dosarul disparitiei avocatei brasovene Elodia Ghinescu, si Alina Albu – fosta sefa a Sectiei de combatere a criminalitatii organizate din cadrul structurii centrale a DIICOT.

Alegerile pentru componenta CSM vor avea loc pe 22 iunie, pentru un mandat de sase ani, care va începe de la 1 ianuarie anul viitor.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT la nivel national în perioada 2015-2018. La Iasi, el a instrumentat în ultimii doi ani dosare precum „Zoiosu’”, în care este implicat si primarul Mihai Chirica, dosarul referitor la cheltuirea ilegala a 5 milioane lei în timpul mandatului de manager al Operei Române Iasi îndeplinit de Beatrice Rancea sau cel vizându-l pe investitorul imobiliar Cristin Zamosteanu.

Procurorul Horodniceanu a confirmat candidatura la un loc în CSM, dar nu a oferit detalii cu privire la obiectivele si prioritatile pe care si le-a propus în cazul unei victorii. Proiectul sau de candidatura aduce însa critici modificarilor efectuate la legislatia din domeniul justitiei, ca si esecului în corectarea acestor modificari.

„Reducerea pedepselor, micsorarea termenelor de prescriptie, abrogarea sau dezincriminarea temporara a unor infractiuni, considerarea deciziilor CCR ca retroactive (împotriva dispozitiilor legale), toate au actionat într-un singur registru, continând prescriptia raspunderii penale, imposibilitatea trimiterii infractorilor în fata justitiei, sau, daca se reusea trimiterea în judecata, micsorarea pedepselor sau chiar achitarea cauzata de modificarile aduse continutului legal al infractiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecata”, se mentioneaza în proiect.

În cadrul acestuia, Horodniceanu propune modificarea statutului procurorului, astfel încât acestuia sa îi fie garantata independenta, stimularea, inclusiv financiara a procurorilor, pentru solutionarea problemei deficitului de personal din cadrul DNA si DIICOT, îmbunatatirea finantarii sistemului judiciar, sumele provenite din taxele de timbri, confiscari ori amenzi fiind suficiente teoretic pentru acoperirea cheltuielilor acestuia, dar si apararea reputatiei magistratilor sau acordarea catre CSM a dreptului de aviz conform pentru legile cu impact asupra sistemului judiciar.

Citește toată știrea

Procurorul Horodniceanu confirmă: candidează pentru un loc în CSM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate