Publicitate

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) va gazdui o noua întâlnire din seria Conferintelor stiintifice „Mostenirea lui Asachi”, organizata în parteneriat cu acad. Bogdan Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, cu un invitat special: profesorul universitar si preotul Wilhelm Danca, membru corespondent al Academiei Române. Acesta va sustine conferinta cu numele „Credinta si ratiune. Cazul Galileo Galilei”.
Întâlnirea va avea loc luni, 16 mai, de la ora 12.00, accesul urmând a se realiza prin platforma Zoom, la linkul urmator.

Wilhelm Danca are strânse legaturi cu Iasul, fiind absolvent al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi, pe care l-a condus în calitate de rector în intervalul 2001 – 2011. În prezent, acesta este decan al Facultatii de Teologie Romano-Catolica de la Universitatea din Bucuresti si preda la Facultatea de Filosofie de la aceeasi universitate. Wilhelm Danca este director regional al Council for Research in Values and Philosophy, Washington DC, SUA, cât si presedinte al Societatii Internationale Toma de Aquino, sectia româna, Bucuresti.

„Voi prezenta la începutul conferintei câteva date biografice din viata lui Galileo Galilei, oprindu-ma la suspiciunile, criticile si acuzatiile care i s-au adus si la cele doua procese în urma carora a fost fortat sa sustina ca respinge modelul copernican. În partea a doua voi vorbi despre caracterul complex al «cazului Galilei», prezentând pe scurt raportul dintre Biserica si oamenii de stiinta la începutul secolului al XVII-lea, caracteristicile metodei stiintifice si argumentele eronate ale lui Galilei, precum si modul în care vedea Galilei raportul dintre credinta si ratiune”, a precizat profesorul Wilhelm Danca.

În cea de-a treia parte a întâlnirii acesta va trece în revista concluziile principale ale comisiei pontificale pentru studierea confruntarii dintre Biserica si Galilei, comisie pe care a înfiintat-o Papa Ioan Paul al II-lea în 1981, iar în concluzie va sublinia actualitatea contributiei lui Galilei la dialogul dintre credinta si ratiune.

„Seria conferintelor stiintifice «Mostenirea lui Asachi» continua cu prelegerea domnului prof. Wilhelm Danca, decan al Facultatii de Teologie Romano-Catolica, Universitatea din Bucuresti, si membru corespondent al Academiei Române. Domnia sa ne propune un subiect extrem de ofertant – actualitatea contributiei lui Galileo Galilei la dialogul dintre credinta si ratiune. Invitatia este deschisa pentru toti cei interesati”, a declarat acad. Bogdan Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române.

Înregistrarea conferintei urmeaza sa fie publicata, dupa eveniment, pe canalul de Youtube al TUIASI.

 

Citește toată știrea

Profesorul și preotul Wilhelm Dancă va vorbi în cadrul Conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi” despre „Credință și rațiune. Cazul Galileo Galilei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate