În ultimii patru ani, proiectele în modernizarea si dezvoltarea sistemului de irigatii din Iasi se vad doar pe hârtie. Sunt cinci proiecte începute si neterminate. La asa investitii, nici nu este de mirare ca anul trecut, la Iasi s-au irigat doar 41.000 de hectare, mult mai putin fata de 2022.
Culturile agricole din judetul Iasi sunt la mila Domnului. Daca ploua, e bine. Daca nu, prapad! Sistemul de irigatii e la pamânt, iar seceta din ultimii ani ne aminteste asta la fiecare campanie. În 2023 spre exemplu, cumulat, suprafata irigata în judetul Iasi a fost de 41.800 de hectare (ha). Mult mai putin, daca ne raportam la anul precedent. Dupa cum arata datele puse la dispozitie de catre Agentia Nationala de Îmbunatatiri Funciare (ANIF) Iasi, suprafata irigata, cumulat, în 2022 a fost de 52.784 ha, cu aproape 11.000 ha în plus fata de anul trecut. Problema este ca, pe lânga temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani, fermierii se confrunta si cu alte provocari legate de preturile de productie, razboiul din Ucraina si conditiile de mediu impuse de Comisia Europeana, care genereaza cheltuieli mari si productii mici, în opinia multora dintre ei.
Problemele devin si mai evidente daca ne uitam la investitiile în dezvoltarea si modernizarea sistemului de irigatii, care lipsesc cu desavârsire. Cel putin, în ultimii patru ani.
În ultimii patru ani, cinci proiecte începute si neterminate
Pe hârtie, din 2020 si pâna astazi, conform ANIF Iasi, apar cinci proiecte, toate începute si neterminate. Primul din lista vizeaza „Reabilitarea infrastructurii principale de aductiune din subsistemul de irigatii Sud Solonet, din cadrul amenajarii Tabara – Trifesti – Sculeni, judetul Iasi”. Vorbim de o investitie aflata în stadiul de executie de 99-, pentru care s-au alocat de la bugetul de stat, aproape 29 de milioane de lei.
Urmatorul proiect are ca obiectiv „Reabilitarea infrastructurii principale de aductiune din subsistemul de irigatii Nord Solonet, din cadrul amenajarii Tabara – Trifesti – Sculeni, judetul Iasi”. Acesta are o valoare de aproape 38 de milioane de lei, suma alocata tot din vistieria statului si se afla într-un stadiu de executie de 90-.
Un alt proiect demarat la Iasi, în perioada amintita, are în vedere „Reabilitarea amenajarii de irigatii Sculeni Tutora Gorban”. Are o valoare de 93 de milioane de lei, dar se afla la stadiul de licitatie. Celelalte doua investitii începute la Iasi urmaresc „Reabilitarea infrastructurii principale de aductiune din cadrul amenajarii Gropnita – Movileni” si „Reabilitarea canalelor de aductiune CA1C, CA2C, CA3C si a constructiilor hidrotehnice din subsistemul de irigatii Lunca, din cadrul amenajarii de irigatii Tabara – Trifesti – Sculeni”. Pentru aceste proiecte s-au prevazut finantari tot de la bugetul de stat de 19 milioane de lei, respectiv 51 de milioane de lei, acestea aflându-se abia în faza de proiectare.
Cinci proiecte finalizate, la Iasi, prin PNDR 2014-2020
La acest moment, în judetul Iasi, mai figureaza ca proiect în implementare „Modernizarea infrastructurii secundare de irigatii la OUAI (n.r. – Organizatia utilizatorilor de apa pentru irigatii) Golaiesti”, finantat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR 2014-2020), Submasura 4.3.I, valoarea nerambursabila contractata fiind de 990.140 de euro, dupa cum se arata în informatiile comunicate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) Iasi. Tot prin PNDR 2014-2020 au fost duse la bun sfârsit, în judetul Iasi cinci proiecte de modernizare si reabilitare a infrastructurii de irigatii, în care s-au investit peste 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Bani, cu care s-au pus la punct peste 12.000 de hectare privind sistemul de irigatii.
Asadar, daca pâna în 2020 s-au mai vazut câteva investitii în acest sector la Iasi, dupa aceasta perioada au fost doar initiative si bani alocati, pe hârtie. În teren, în schimb, fermierii mai au de asteptat.
Potrivit ANIF Iasi, în acest judet exista doar 7 statii de pompare irigatii de baza si repompare, din care, anul trecut au functionat doar 6, una fiind inclusa în reabilitare, respectiv cea de la Gropnita – Movileni.
În ceea ce priveste canalele de irigatii, în administrarea ANIF Iasi se afla 92.258 metri. De asemenea, conform datelor oficiale, în 2023, suprafata contractata de catre persoane fizice, juridice si OUAI – uri, pentru irigare, a fost de 30.262 ha.