Publicitate

Proaspata proprietara a unei case vechi din Tatarasi, o ieseanca si-a vazut blocata dorinta de a o reconstrui. Vecinii si-au dat acordul, cu exceptia unuia, care a refuzat ferm. Cazul a ajuns în instanta, dar pâna acum judecatorii nu au dat o solutie definitiva.
M.L.H. a cumparat casa de pe stradela Nicorita la mijlocul lui iunie. Este vorba de un imobil de 66 mp, construit pe un teren de doar 150 mp. Imediat, a început demersurile pentru consolidarea si reamenajarea locuintei. La începutul lunii iulie, s-a prezentat cu dosarul de autorizare la unul dintre vecini, G.B., pentru a obtine de la acesta acordul necesar. A fost însa refuzata hotarât. Nu a avut alta varianta decât sa se adreseze Judecatoriei, cerând emiterea unei ordonante presedintiale prin care sa fie suplinit acordul vecinului respectiv. În actiunea sa, femeia sustine ca vecinul si-ar fi conditionat acordul, cerându-i ca în schimbul semnaturii, sa-i repare gardul. M.L.H. a declarat ca repararea casei este urgenta, aceasta aflându-se în curs de autodemolare si existând riscul ca bucati din imobil sa cada în strada. În plus, în cazul autodemolarii, documentatia facuta pentru consolidare ar deveni inutila, femeia pierzând astfel banii cheltuiti deja pentru autorizare. Consolidarea si reamenajarea locuintei nu l-ar afecta pe G.B. în niciun fel, opozitia sa constituind astfel un abuz de drept. Magistratii Judecatoriei l-au chemat pe G.B. sa-si explice pozitia. El a precizat ca refuzul sau pleaca de la un litigiu cu M.L.H., aflat de altfel pe rolul instantei si acuzând-o pe femeie ca ar fi prezentat acte false.

Conform legii, prin intermediul unei ordonante presedintiale se dispun masuri temporare, care nu sufera amânare, fara a se interveni asupra fondului unei probleme. Judecatorii au apreciat însa ca prin pronuntarea unei ordonante, tocmai acest lucru s-ar întâmpla. Mai mult, decizia ar fi una definitiva, nu temporara. „Suplinirea acordului vecinilor pentru obtinerea autorizatiei de consolidare si reamenajare are un caracter ireversibil. Odata dispusa suplinirea acordului pârâtului la înregistrare, nu se mai poate reveni asupra acesteia. Mai mult, suplinirea acordului nu poate fi considerata vremelnica, în conditiile în care suplinirea consimtamântului unei persoane este o masura definitiva si ireversibila, partea neputând sa îsi retraga consimtamântul odata exprimat”, au explicat magistratii. Ei nu au fost convinsi nici de caracterul urgent al actiunii. Ca urmare, actiunea lui M.L.H. a fost respinsa. Sentinta Judecatoriei nu este definitiva, existând înca posibilitatea apelului. 

Citește toată știrea

Proprietara unei case din Tătăraşi n-o poate consolida, pentru că vecinul nu este de acord
Publicitate