Publicitate

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, un decret prin care se acorda cetatenia rusa lui Edward Snowden, relateaza The Guardian.
Edward Snowden, în vârsta de 39 de ani, a fugit din Statele Unite si a primit azil în Rusia, dupa ce în 2013 a divulgat dosare secrete care au scos la iveala vaste operatiuni de supraveghere interne si internationale efectuate de Agentia de Securitate Nationala a SUA..

Autoritatile americane spera de ani de zile ca Snowden sa se întoarca în Statele Unite pentru a fi supus unui proces penal sub acuzatia de spionaj. Purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agentiei de presa Ria Novosti ca cetatenia rusa i-a fost acordata lui Edward Snowden la cererea sa, relateaza AFP.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Koutcherena, a precizat, la rândul sau, ca Edward Snowden nu va fi afectat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva din Ucraina, decretata de Vladimir Putin saptamâna trecuta pentru anumite categorii de rusi. ”Nu a servit în armata rusa si, prin urmare, conform legislatiei noastre actuale, nu se încadreaza în aceasta categorie de cetateni care sunt acum mobilizati”, a declarat avocatul pentru Ria Novosti.

Potrivit acestuia, iubita lui Edward Snowden, Lindsay Mills, a solicitat si ea cetatenia rusa, iar fiica lor o are deja, fiind nascuta în Rusia. Privat de pasaportul american la cererea Washingtonului, Snowden s-a trezit la Moscova în mai 2013, dupa ce a sosit din Hong Kong si cu intentia de a se refugia în America Latina. În cele din urma, s-a trezit blocat în Rusia, unde i s-a acordat azil.

Dezvaluirile lui Edward Snowden au provocat tensiuni foarte puternice între Statele Unite si aliatii lor, iar decizia autoritatilor ruse de a-i acorda un permis de sedere a înfuriat Washingtonul. În august, presedintele american Donald Trump a declarat ca va ”investiga” o posibila gratiere pentru Edward Snowden, care este acuzat de ”spionaj” în SUA si risca pâna la 30 de ani de închisoare.

Citește toată știrea

Putin îi acordă cetăţenia rusă agentului american Edward Snowden
Publicitate