Publicitate

Alpinistii care încearca sa ajunga pe vârful muntelui Mont Blanc pe un traseu popular din Franta vor trebui sa plateasca o garantie de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie sa fie salvati sau, mai rau, daca mor pe munte, relateaza The Guardian. Primarul care cere acesti bani a dat exemplul a cinci turisti români care voiau sa urce pe munte în pantaloni scurti si tenisi.
Jean-Marc Peillex, primarul localitatii Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpinistii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin Ruta Goûter, a impus masura dupa ce zeci de turisti au ignorat avertismentele când au urcat pe munte.

10.000 de euro ar acoperi costul operatiunii de salvare, iar 5.000 de euro pe cel al înmormântarii.

Ghizii locali si-au suspendat operatiunile de pe traseul montan, care este accesibil alpinistilor de orice nivel, la jumatatea lunii iulie, din cauza caderilor de pietre. Administratia locala a sfatuit oamenii sa evite acest traseu, mai ales ca un val de caldura intens si prelungit a facut conditiile de pe munte mai periculoase.

Peillex a scris pe Twitter ca zeci de „pseudo-alpinisti” au ignorat avertismentele. El a povestit ca cinci turisti români au încercat sa urce pe munte „purtând pantaloni scurti, tenisi si palarii de paie” si ca au fost întorsi din drum de politia montana.

„Oamenii vor sa urce cu moartea în rucsac. Asadar, sa anticipam costul necesar pentru salvarea lor si pentru înmormântarea lor, pentru ca este inacceptabil ca contribuabilii francezi sa plateasca factura”, a continuat edilul.

Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care si-au suspendat operatiunile pâna pe 15 august, au spus ca au loc caderi de pietre „pe tot parcursul zilei si al noptii”.

Citește toată știrea

Râde mapamondul de ei: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate