Publicitate

Toate informatiile aparute pâna în acest moment în spatiul public, spun parlamentarii consultati de Europa Libera, duc la ideea ca elaborarea legilor securitatii nationale a fost facuta de serviciile secrete, iar Palatul Cotroceni a fost informat, scrie jurnalistul Cristian Andrei pentru Radio Europa Libera.
Serviciul de Informatii Externe a confirmat ca variantele de lucru ale legilor securitatii nationale sunt rezultatul consultarilor cu Administratia Prezidentiala si Secretariatul General al Guvernului.

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut ca proiectele publicate de G4Media au reprezentat o versiune de lucru care urmeaza sa fie îmbunatatita.

Europa Libera a discutat cu mai multi parlamentari, de la diferite partide, pentru a vedea daca în forul legislativ a existat un grup de experti pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea nationala.

Reprezentanti de la PNL, PSD, UDMR, USR, AUR si Forta Nationala, partide care au parlamentari, au negat orice implicare în redactarea pachetului de legi privind securitatea nationala.

Presedintele Comisiei de Control a SRI, senatorul PNL Cristian Chirtes, a declarat pentru Europa Libera ca legile au fost elaborate în cadrul unei comisii interministeriale, care a lucrat la „pachet cu juristii structurilor de forta si cu Administratia Prezidentiala”.

Europa Libera a întrebat mai multi alesi cine a elaborat proiectele legilor securitatii si ce parere au despre anumite prevederi.

Presedintele Comisiei de control a activitatii SIE, Mihai Weber (PSD), a declarat ca nu a primit la comisie proiectul legilor, iar personal nu a lucrat la elaborarea lor. Nu a întrebat însa conducerea SIE despre proiectul care vizeaza serviciul de informatii externe.

Singurii care au recunoscut ca au primit proiectele legilor sunt premierul Ciuca (PNL) si presedintele PSD, Marcel Ciolacu. Surse politice precizeaza ca o versiune a ajuns si la vicepremierul Kelemen Hunor, presedintele UDMR. Proiectele nu au fost, însa, discutate în Coalitia de guvernare.

Fostul premier si presedinte al PNL, Ludovic Orban, este convins ca proiectele au fost redactate de serviciile secrete si au avut „acordul Cotroceniului”.

Mai mult, pe g4media

Citește toată știrea

Radio Europa Liberă: Cine a scris legile securității? Parlamentari: Serviciile secrete. Palatul Cotroceni a fost informat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate