Publicitate

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat ca nu exista spitale fara antivirale utilizate pentru pacientii diagnosticati cu COVID, precizând ca a crescut consumul acestora si autoritatile au contactat deja producatorii pentru refacerea rapida a stocurilor. Ministrului a precizat ca antiviralele nu sunt recomandate persoanelor asimptomatice.
Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinta de presa, daca stocurile de antivirale sunt suficiente în momentul de fata.

„Consumul a crescut foarte mult, dar noi deja de doua saptamâni am contactat producatorii încât sa putem sa refacem rapid acest stoc, sa existe acces la antivirale. Chiar astazi am discutat cu cineva, îmi spunea despre o persoana asimptomatica, care a fost diagnosticata întâmplator si ma întreba daca sa apeleze la un centru pentru antivirale. Raspunsul a fost categoric nu antivirale, pentru ca sunt medicamente cu un anumit grad de toxicitate care nu trebuie ignorat si noi am pus la dispozitie pe site-ul Ministerului Sanatatii si cred ca sunt si la Directia de Sanatate Publica, un soi de compendiu care explica care sunt aceste efecte adverse. Ele trebuie administrate doar atunci când este necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicatia medicului, la formele medii care au eventual comorbiditati si antiviralul previne exacerbarea simptomatologiei bolii de baza sau a infectiei”, a transmis Alexandru Rafila. 

El a mai fost întrebat daca exista spitale care au ramas fara antivirale. „Nu, noi zilnic monitorizam acest lucru. Daca sunt astfel de unitati, fie mobilizam din stoc, fie între spitale, care au mai mult spre ceilalti, dar în scurt timp vom avea o noua cantitate de antivirale. Mai este Favipiravirul, care este disponibil, deci nu cred ca o sa intram într-o criza, dar într-adevar, pe masura ce s-au acumulat mai multe cazuri, e normal si consumul sa creasca, dar nici nu puteam sa facem un stoc foarte mare anterior”, a explicat Rafila. 

El a precizat ca în prezent se lucreaza la doua vaccinuri anti-COVID, unul este pe varianta BA1, care ofera un anumit efect si pe variantele BA4 si BA5, iar este cea de-al doilea este realizat pe variantele BA4 si BA5. Rafila a mai anuntat ca noul vaccin ar putea ajunge în tara noastra în luna octombrie.

 

 

Citește toată știrea

Rafila, despre antivirale: Consumul a crescut foarte mult, dar noi deja de două săptămâni am contactat producătorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate