Publicitate

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat sa infectiile nosocomiale reprezinta o realitate si ca într-un an pot aparea aproximativ 200.000 de astfel de îmbolnaviri. Rafila a aratat ca nu toate aceste infectii din spitale pun viata în pericol, ci unele sunt banale.
Alexandru Rafila a vorbit vineri seara, la Digi24, despre infectiile din spitale, despre care a spus ca sunt o realitate.

„Este o realitate. Sunt elemente obiective. Studiul de prevalenta de moment arata 2 la suta si corectia 6 la suta. Deci e clar ca discutam de mult mai multe infectii si numarul total al infectiilor din România, raportat la numarul de spitalizari, probabil ca e undeva în jur de 200.000 la un numar de internari de 4 milioane, pentru ca noi avem cam 4 milioane de internari pe an, înainte de pandemie, la o proportie de 5 la suta, înseamna circa 200.000 de cazuri. Peste noapte nu se pot schimba lucrurile. Un astfel de laborator ca cel de Microbiologie de la Institutul Matei Bals este necesar în toate spitalele din România. Un laborator sau un compartiment de microbiologie. El lipseste de multe ori. El trebuie sa fie functional 24 de ore din 24”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii a explicat ca are mai multa încredere într-un spital care raporteaza 5 la suta infectii.

„Trebuie sa educam personalul medical, pe de-o parte, dar si mass-media si cetatenii, sa înteleaga ca o infectie nosocomiala este un lucru care poate sa apara, e vorba de bacterii, pâna la urma, care traiesc si ele în acelasi habitat ca si noi si sunt mai abile decât noi pentru ca au experienta mult mai mare decât omul în a supravietui. Supravietuiesc de mai mult de un miliard de ani si e clar ca mecanismele lor de supravietuire trebuie combatute prin metode care sa previna infectiile. Dar nu putem sa le combatem pe toate. Daca facem campanii de presa, de incriminare a infectiilor asociate asistentei medicale, pentru ca asta este termenul, oamenii, în mod instinctiv, se vor feri sa le raporteze. Eu as avea mai mare încredere si m-as interna într-un spital care raporteaza 5 la suta infectii asociate asistentei medicale, decât într-un spital care raporteaza 0,2 la suta. Pentru ca 0,2 este adevarat, 5 la suta este apropiat sau este chiar realitatea”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a aratat, de asemenea, ca unele infectii asociate asistentei medicale sunt banale.

„Nu va gânditi ca toate infectiile asociate asistentei medicale sunt infectii care pun viata în pericol, nu. Sunt multe infectii banale. De exemplu, dupa o interventie operatorie, infectia de plaga sau o infectie urinara. Astea sunt majoritatea infectiilor întâlnite în spitale. Pe noi ne intereseaza sa nu apara infectii cu germeni multirezistenti, deci sa tinem fenomenul asta sub control în spitale si mai ales infectii invazive care pot sa puna în pericol viata pacientului”, a mai subliniat Alexandru Rafila.

 

 

 

Citește toată știrea

Rafila, despre infecţiile nosocomiale din spitale: Este o realitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate