Publicitate

Sanatatea româneasca este condusa, cu cinism, pe ultimul drum, de unul dintre cei mai incompetenti ministri pe care i-a avut sistemul în întreaga sa istorie. Un ministru care sufera din plin de prea multe pacate capitale: invidie, mândrie, lacomie, apatie. Din pixul lui Rafila 700 de milioane de euro s-au evaporat de la constructia spitalelor prin PNRR, gest însotit de o pletora de justificari ridicole.

Guvernarea Ciolacu-Iohannis nu mai vrea sa ia banii gratis de la Uniunea Europeana pentru a face spitale din prostie si frica. Prostie pentru ca lista proiectelor selectate a întârziat nepermis de mult, iar unele dintre acestea nu au intrat la începutul acestui an în faza de licitatie, iar cum PNRR are un termen strict de finalizare a obiectivelor de investitii, toamna anului 2026, a intervenit frica de a nu trebui sa dea integral banii înapoi la Bruxelles daca acestea nu sunt receptionate pâna atunci.
Cu toate tragediile care au zguduit România si care ne-au demonstrat ca avem un numar insuficient de spitale în tara, acest guvern al nepasarii minte cu nerusinare ca cei care ne-au fortat sa taiem investitiile în sanatate au fost reprezentantii Comisiei Europene. În vreme ce o serie de ajustari erau necesare în urma rezultatelor economice obtinute de tara noastra în 2021 si 2022, nicaieri UE nu a indicat DE UNDE trebuie facute. Sigur nu de la bunastarea bolnavilor! 

Banca Mondiala, într-unul din rapoartele sale, ne-a atras atentia la timp ca daca proiectele destinate sistemului medical nu intra mai repede în implementare, nu vom mai putea onora termenul convenit prin PNRR. Ca raspuns, ce-a facut ministrul Rafila, încurajat si tolerat de Iohannis, Ciolacu si Ciuca? Si-a vazut mai departe de somn, de etalarea apatiei, invidiei, mândriei si lacomiei!

Iasul nu pierde nimic acum pentru ca nu primise nimic, oricum. Atât de competenta s-a dovedit guvernarea locala penelista, care a avut pâna de curând Premier de aceeasi culoare politica, cu Alexe si Chirica strângând în pumni cu forta toata puterea conferita în teritoriu de detinerea monopolului asupra puterii centrale, încât nu a reusit sa includa pe lista obiectivelor finantare prin PNRR nici un proiect. A propus Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava, care a picat sub linia rosie a lui Rafila. În fata acestei situatii, te-ai fi asteptat ca cei doi corifei penelisti sa protesteze, sa se lege cu lanturi de usile Ministerului Sanatatii si sa obtina lucruri palpabile pentru Iasi. Dar de unde? Ceasul le ticaie la începutul fiecarei zile a puscarie, iar fiecare zi pe care nu si-o dedica hotiei, e o zi pierduta din mandat pentru propria capatuiala din bani publici. Prea putine are o zi ca sa se mai ocupe si de proiecte de investitii! Sunt hoti, iar asta le ocupa tot timpul.

Sa ai bani pe mâna, bani europeni gratis, si sa le dai cu piciorul atunci când vine vorba despre scoala si spital, înseamna sa dovedesti un comportament de-a dreptul criminal fata de aceasta tara. Am auzit 30 de ani ca nu sunt bani. Dar daca astazi sunt bani, dar nu se sinchiseste nimeni sa îi cheltuie daca e vorba de interesul public, si nu de cel personal? Ce face Justitia cu acesti ipochimeni care ataca interesele primordiale ale cetatenilor si refuza sa respecte minimal contractul social? 

În fata acestui dezastru, ca sa facem o gluma amara, singurul deznodamânt acceptabil ar fi, nu-i asa, sa mai demisioneze o data Vlad Voiculescu. Evident, vina este a USR, pentru ca i-a incomodat pe acesti sinistri, punând miliarde de euro în PNRR pentru spitale, adica pentru genul de „nimicuri” de care pesedistii si penelistii nu au chef si nici timp. Pentru ei, orice ban investit în România care nu poate fi furat e un ban inutil. Au întinat, în cele din urma, memoria marelui Anghel Saligny, doua cuvinte care au ajuns în aceasta guvernare sa fie sinonime cu hotia de partid si de stat.   

Marius BODEA
Senator USR Iasi

Citește toată știrea

Rafila, șeful de dric (P)
Publicitate