Publicitate

Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a declarat ca sunt în jur de 2.000 de cazuri COVID-19 zilnic, însa în opinia sa si a colegilor care lucreaza în zona de sanatate publica aceasta situatie va mai dura circa doua saptamâni. 
El a oferit asigurari ca sunt suficiente locuri în spitale care sa ofere îngrijire pacientilor bolvani, fie ca sunt la terapie intensiva sau internati doar pentru asistenta medicala. Ministrul PSD a mai precizat ca nu este luata în calcul masura reintroducerii obligativitatii purtarii mastilor de protectie în spatiile aglomerate, însa recomanda ca aceasta sa fie purtata de persoanele care au simptome de viroze respiratorii, în mijloacele de transport în comun sau în spatiile aglomerate închisee.

„Da, sunt în jur de 2.000. A fost o crestere constanta în ultimele câteva saptamâni. Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Opinia mea si a colegilor care lucreaza în zona de sanatate publica este ca aceasta situatie cu un numar important de cazuri va mai dura circa doua saptamâni, dupa care vom intra pe un trend de descrestere a numarului de cazuri. Am facut sedinte operative, atât cu spitalele din Bucuresti, cât si cu directiile de sanatate publica si spitalele din tara ca sa ne asiguram ca toti pacientii care au nevoie de îngrijire, fie terapie intensiva, fie în spitale care sa acorde asistenta medicala acestor pacienti sau celor care sunt infectati cu COVID si au alte nevoie de sanatate, sa poata sa faca acest lucru si suntem în permanenta legatura cu colegii de la spitalele din întreaga tara”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat luni la Parlament despre cele aproximativ de 2.000 de cazuri COVID pe zi.

Întrebat daca sunt suficiente locuri în spitale, ministrul Sanatatii a raspuns: „Sunt suficiente locuri în momentul de fata”.

„Tocmai de aceea va spuneam ca trebuie sa ne pregatim si pentru o crestere a numarului de cazuri. Din fericire, tulpinile circulante din momentul de fata nu produc îmbolnaviri la fel de grave. Sigur ca exista si un anumit nivel de imunitate, chiar daca nu este suficient de specifica pentru variantele circulante, dar multe persoane au trecut prin boala, s-au vaccinat, sau ambele variante. Eu de exemplu am facut de doua ori COVID, am facut si trei doze de vaccin, dar nu am o teama legata de îmbolnavire. Cred ca lucrul acesta e foarte important, iar daca sunt simptome care sunt sugestive, mai ales la persoane cu boli cronice, recomandarea este sa se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unitatii ambulatorii care poate sa faca investigatii si sa prescrie un tratament util”, a completat Rafila.

Chestionat daca se gândeste la masura reintroducerii mastilor de protectie în spatiile aglomerare, daca va creste numarul de cazuri COVID-19, ministrul PSD a replicat: „Nu reintroducem mastile în spatiile aglomerate”.

„Asta nu înseamna ca nu le recomandam celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru ca sunt si alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, sa poarte masca daca se deplaseaza în mijloace de transport în comun sau în spatii închise, dar asta nu înseamna ca este o obligativitate. Este o recomandare medicala”, a mai spus Rafila.

Citește toată știrea

Rafila: Sunt în jur de 2.000 de cazuri de COVID pe zi. Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate
Publicitate