Publicitate

O femeie angajata la firma de confectii SC Rileux Company, cu un salariu net de 1.600 de lei, sustine ca nu i s-au platit contributiile sociale retinute din salarii

 
Razboi total la o mica fabrica de confectii din Iasi, declansat de o angajata care a descoperit ca patronul nu a platit catre stat contributia ei la asigurarile sociale, de sanatate si la pensii, desi toate aceste dari i-au fost retinute din salariu. Dupa ce femeia i-a atras atentia ca de câteva luni s-au înasprit pedepsele pentru stopajul la sursa, angajatorul nu a mai primit-o în fabrica. Cel putin, asa sustine confectionera. Ea si sotul ei “au niste probleme psihice si ma terorizeaza de doua saptamâni, ma santajeaza. Vor bani”, sustine la rândul sau angajatorul.

Cristina Diaconescu a fost angajata la societatea SC Rileux Company SRL începând cu data de 31 martie pe postul de confectionera, cu un salariu brut de 2.550 de lei. În aprilie, sustine ea, a mers la medicul de familie pentru o reteta. Atunci a aflat ca nu figureaza ca asigurat si ca nu poate beneficia de serviciile medicale pe care ar fi fost îndreptatita sa le primeasca. “Am fost la medicul de familie, pentru ca eu sunt hipertensiva si în fiecare luna trebuie sa-mi iau medicamentele si am fost sa-mi elibereze reteta si mi s-a spus ca nu sunt asigurata. În aprilie se întâmpla asta. Mi-au spus sa aduc de la angajator adeverinta precum ca-mi îmi opreste contributiile. A durat ceva timp pâna ce angajatorul mi-a eliberat o adeverinta, dar degeaba. Atunci am mers si la Casa de Pensii sa verific. Am verificat si în mai, si în iunie, si în iulie. De la Casa de Pensii mi-au eliberat actele si nu apar cu nimic. Si nici la ANAF. I-am spus domnului Rîpan”, povesteste Cristina Diaconescu. Mai exact, i-ar fi atras atentia angajatorului Mihai Rîpan ca începând din acest an stopajul la sursa se pedepseste cu închisoare de la unu la cinci ani. Angajatorul s-ar fi enervat si i-ar fi spus ca nu mai are nevoie de ea, ca nu ii va da niciun ban. Asta dupa o serie de invective, dupa cum sustine femeia.

Legea incrimineaza, din nou, stopajul

Legea la care se refera Cristina Diaconescu este Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si, într-adevar, a fost modificata astfel încât, începând cu luna martie, sa constituie din nou infractiune retinerea la sursa si neplata la stat a impozitelor sau contributiilor. Modificarea a intrat în vigoare de la 1 martie 2022 si vizeaza toate obligatiile fiscale cu regim de retinere la sursa, care nu sunt platite la stat în cel mult 60 de zile de la termenul lor de scadenta.

Aceasta fapta a fost reincriminata penal, fiind introdusa din nou în Legea evaziunii fiscale, de unde fusese eliminata în urma cu aproximativ sapte ani. Reincriminarea vizeaza atât taxele salariale, cât si restul obligatiilor fiscale cu regim de retinere la sursa. În total, este vorba despre aproape douazeci de impozite si contributii pentru care se aplica amenzi sau pedepse penale în cazul în care sunt colectate si nu sunt virate în timp util la stat.

„M-a facut nesimtita, panarama”

“Saptamâna trecuta (n.r. 4 iulie) am fost la serviciu, am facut o laringita, m-am simtit foarte rau, ma durea gâtul tare, nici nu puteam sa vorbesc, eram cu gâtul super umflat. Si i-am zis (domnului Rîpan) marti ca nu pot sa vin, ma simt foarte rau, am mers la medicul de familie. Mi-a eliberat o adeverinta sa-mi motiveze zilele de la serviciu.

Concediu medical nu mi-a putut da medicul, pentru ca daca nu sunt asigurata nu putea sa-mi elibereze formularele respective. Si am stat toata saptamâna acasa, m-am refacut cât de cât si luni (n.r. 11 iulie) când m-am dus la serviciu mi-a zis sa nu semnez pontajul, sa plec acasa, pentru ca el nu mai are nevoie de mine. M-a facut nesimtita, panarama, ca nu mai am ce cauta în firma lui, ca nu am sa mai vad niciun ban. Ar trebui sa îmi mai dea bani pe jumatatea lunii iunie si restul pe luna iulie”.

„Dupa luna aprilie nu mai e nimic platit”

Între timp, mai exact pe 7 iulie, femeia a înregistrat la Tribunalul Iasi o plângere de chemare în judecata a lui Mihai Rîpan, pentru rezolvarea litigiului de munca si cere acordarea drepturilor banesti. Nu si-au ales înca un avocat. Consultata de Ziarul de Iasi, avocat Doina Stupariu spune însa ca femeia poate cere si daune morale si daune materiale, “pentru ca a fost prejudiciata. Iar instanta îl va obliga pe angajator sa plateasca toate contributiile pe care nu le-a platit pâna acum. Si l-ar putea obliga si la plata unor penalitati”.

A mers la ANAF, la Casa de Pensii, a sunat la ITM si si-a verificat statutul de asigurat pe platforma Casei Asigurarilor de Sanatate. Apare în continuare ca „neasigurat”. “La ANAF firma Rileux Company e înregistrata cu un singur angajat, desi acolo sunt 20 de fete care lucreaza, unele din 2020, când a deschis domnul Rîpan fabrica, altele de anul acesta. La ITM am verificat si sunt depuse contractele”, spune Cristina Diaconescu. Sotul ei, Raul Diaconescu a sustinut-o în toate de mersurile: “Si la ANAF, si la Casa de Pensii apare ca i-au fost platite contributiile doar pentru doua zile. Primele zile. Dupa luna aprilie nu mai e nimic platit”.

Patronul a dat vina pe contabila

O alta angajata a fabricii, care are diabet, a descoperit dupa trei luni de zile ca ea nu poate sa-si ia reteta, pentru ca nu este asigurata, sustine Diaconescu, în vreme ce înca una dintre colege, aproape de vârsta pensionarii, îsi face griji despre situatia privind pensiile, în conditiile în care angajatorul nu vireaza catre stat contributiile (pâna la redactarea acestui articol nu am reusit sa le contactam pe cele doua femei la care se refera Cristina Diaconescu).

“Am fost angajata la sfârsitul lui martie, iar în aprilie i-am cerut sa-mi spuna cum e treaba cu asigurarile. Mi-a zis ca nu are timp doamna contabila, pentru ca zilele astea sa aflu, mi-a zis cineva, ca nici nu avea contabila. Mi-a tot spus ba ca nu este doamna contabila, ca are niste controale. Apoi ca e bolnava, ca e la o înmormântare, tot felul de motive”, detaliaza angajata încercarile ei de a deslusi situatia contributiilor sociale.

Inspectoratul Teritorial de Munca ar mai fi fost sesizat în urma cu cîteva saptamâni cu privire la fabrica Rileux Company, când uneia dintre angajate i s-a facut rau din cauza caldurii. “Stau acolo la 40 de grade, fara aer conditionat si pe canicula aia, normal ca i s-a facut rau”, spune Raul Diaconescu despre conditiile de munca ale sotiei sale si ale colegelor acesteia. Cât despre rezultatele inspectiei, Cristina Diaconescu nu insista foarte mult: “doamna de la ITM a venit, a stat putin, i s-a facut o rochitica si a plecat, cu noi nu a stat de vorba”.

Plângeri la Antifrauda si Politie

Confectionera nu s-a oprit aici: “Pe lânga asta, când se dau salariile nu semnam niciun stat de plata, absolut nimic, nici fluturas de salariu nu primim. Salariul brut e de 2550 de lei, mie îmi da 1600 de lei în mâna, 800 la avans si 800 la lichidare. Am trimis actele corespunzatoare la Antifrauda Suceava, am fost ieri si la Politia Economica si au zis ca cel mai sigur îi va face dosar de urmarire penala”.

Anca Vîjiac, purtatorul de cuvânt al IPJ Iasi confirma cele spuse de Cristina Diaconescu: “Persoana la care faceti referire a depus o plângere la Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, care a fost repartizata unui politist din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, iar în prezent se efectueaza verificari pentru stabilirea situatiei de fapt, în functie de ce se va constata, urmând a fi luate masuri legale”.

„Muncim pentru Anglia”

“M-a întrebat doamna de la Politie daca stiu pe cineva Frunza Lucia si i-am zis ca dupa numele de familie nu-mi spune nimic, dar apoi mi-am dat seama ca este o colega care e si la CTC, pe ea o striga colegele Frunza, Frunza, e peste tot. Banui ca putea fi ori o plângere, ori e singura persoana careia îi plateste. Banui, nu stiu nimic”. Cel mai probabil a doua presupunere a Cristinei Diaconescu e cea valabila. Frunza Luciana ar putea fi singura angajata oficiala a firmei. Ea este nimeni alta decât fiica lui Mihai Rîpan si administreaza, împreuna cu tatal ei SC Rileux Company (Luciana Frunza detine 40- actiuni, iar Mihai Rîpan 60-). “Acolo facem rochii de seara pentru baiatul lui Rîpan, care se afla în Anglia. Muncim pentru Anglia”, spune Diaconescu.

Ce vrea sa obtina angajata, transformata brusc într-un fel de activist civic care dezvaluie neregulile? “Vreau sa mi se achite darile. Mai trebuie sa îmi achite lichidarea pe iunie si ce mai este pe luna asta, vineri (15 iulie) merg acolo ca e zi de salariu. Plus de asta, mai sunt si multe alte persoane acolo, în situatia asta. Si poate si la alte firme. Dumnealui s-a mai enervat, doar de asta m-a dat afara, ca i-am spus ca din martie s-au dat niste legi noi si i-am spus ca sunt 171.000 de firme care nu platesc darile la stat. Dumnealui atunci s-a enervat foarte tare si m-a dat afara. Dar vreau sa stiu ca am asigurare, i-am cerut sa îmi dea un document de încetare a contractului, ca sa pot depune actele pentru somaj, pâna gasesc altceva”.

Seful Casei de Sanatate: „De recuperarea sumelor datorate se ocupa ANAF”

Radu Tibichi, presedintele CJAS Iasi explica: “Dreptul de asigurare se dobândeste în momentul încheierii contractului de munca. De recuperarea sumelor datorate (n.r. care nu au fost platite de angajator, desi acesta le-a retinut din salariu) se ocupa ANAF. Înregistrarea în sistemul de sanatate se face pe baza declaratiei 212 trimisa catre noi de ANAF. În cazul în care acest declaratie nu a ajuns la noi, o simpla adeverinta de salariat este suficienta pentru ca noi sa o introducem în baza de date. Iar dupa încetarea raporturilor de munca, asigurarea este valabila înca trei luni pentru platitori si o luna pentru neplatitori”.

Vineri, 15 iulie, Cristina Diaconescu a mers la fabrica sa-si ceara salariul. “Nu i s-au dat toti banii. I-au dat 1600, în loc de 3600”, sustine Raul Diaconescu, care a calculat ca sotia sa ar fi trebuit, pe lânga banii încasati, sa primeasca si plata concediului medical si bonuri de masa”.

Patronul: „Ma santajeaza. Vor bani”

“Au niste probleme psihice si ma terorizeaza de doua saptamâni, ma santajeaza. Vor bani. Acum îi fac lichidarea si s-a încheiat toata povestea”, a declarat Mihai Rîpan,cu putin înainte ca Diaconescu sa-ti încaseze ultimii bani de la firma sa.

Mai mult, sustine patronul Rileux Company, de acum va începe si el demersurile în justitie: “Mi-au cerut 100 de milioane (de lei vechi). Pentru ca a lucrat doua luni si jumatate la mine a cerut 100 de milioane. M-a reclamat la ITM, a venit ITM-ul, protectia muncii, mi-au venit toate controalele pe cap. – Dar ati platit asigurarile? Da doamna, a fost o problema cu fosta contabila, ca acum am o alta contabila. Aia a avut o problema de familie si nu a depus declaratiile la timp si nu a fost asigurata pe ultima luna. Si s-a alarmat si a început razboiul. El a început (n.r. se refera la sotul Cristinei Diaconescu, Raul Diaconescu). Am si mesajele, ca mi-au trimis mesaje de amenintare. Am poze de la mesaje, m-au facut jigodie, m-au facut în tot felul. Le-am dat avocatului meu, de luni încep demersurile si la politie, o sa raspunda în fata legii acest domn. S-a facut rectificare de catre doamna contabila, s-a platit si la revedere. Se rezolva între noi, stati linistiti”.

Citește toată știrea

Război total la o fabrică de confecţii din Iaşi. Patronul, acuzat că nu plăteşte asigurările angajaţilor
Publicitate