Publicitate

În primul semestru al acestui an, au venit pe lume mai putin de 80 de mii de copii. În judetul Iasi, tendinta este contrara. De altfel, spre deosebire de „regula” nationala, la Iasi sporul natural devine pozitiv, chiar daca pentru doar câteva luni pe an.

 
Numarul de nasteri e în continua scadere la nivel national, arata ultimele date publicate de Institutul National de Statistica. Practic, în fiecare din primele 6 luni ale acestui an în România s-au nascut între 11 si 14 mii de copii. Cel mai mic numar, 11.116, apare în dreptul lunii aprilie si este de aproape doua ori mai mic decât vârfurile înregistrate nu demult, în iulie 2017 si 2018, când, pentru prima data dupa criza economica din 2009-2011, numarul nascutilor-vii depasise din nou pragul de 20 de mii.

Tot de atunci, din iulie 2018, sporul natural se mentine negativ. Numarul decedatilor este mereu mai mare decât cel al al nou-nascutilor, chiar daca abia în luna iunie 2022 au murit mai putin de 20 de mii de oameni, prima data când efectivul pierderilor revine sub acest prag în ultimii 3 ani.

În ciuda tendintei nationale, sporul natural în judetul Iasi este pe plus în fiecare vara. Anul acesta, chiar din luna mai, când diferenta a fost de 141 în favoarea nou-nascutilor.

Institutul National de Statistica repartizeaza numarul deceselor survenite în ultimul an si jumatate pe cauze. Cel putin jumatate dintre români mor din cauza bolilor aparatului circulator. Daca tumorile fac victime constant, în jurul a 3.800-3.900 de oameni în fiecare luna la nivel national, bolile respiratorii – inclusiv Covid-19 – au urcat în dese rânduri pe locul 2. Cea mai mare incidenta au avut-o în octombrie anul trecut, când s-a înregistrat un numar record de decese, cel mai mare de dupa Al Doilea Razboi Mondial: 46.576, dintre care mai mult de o treime, 15.942, din cauza afectiunilor respiratorii. La începutul acestei veri, în iunie, bolile aparatului respirator au facut mult mai putine victime, 1.456, precizeaza INS.

Imediat lânga podium se afla bolile digestive, cauza mortii a 1.100-1.500 de români în fiecare luna. Rar trec de 400 de cazuri fatale pe luna patru grupe de boli: cele infectioase si parazitare, cele ale aparatului genito-urinar, ale sistemului nervos si cele endocrine, de nutritie si metabolism.

Amintim ca majoritatea restrictiilor antipandemie au fost ridicate la începutul lunii martie. „Pentru o caracterizare completa a fenomenelor demografice înregistrate în perioada martie 2020 – iunie 2022, în contextul pandemiei COVID19, trebuie avut în vedere faptul ca prevederile ordonantelor militare au introdus anumite limitari în posibilitatea de desfasurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasarile în afara locuintei si în afara localitatii, au suspendat activitatile în spatii închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici sa amâne termenele pentru dosarele de divort aflate pe rol dupa sistarea starii de urgenta.

De asemenea, prevederile hotarârilor de guvern pentru perioada starii de alerta au impus anumite limitari în ceea ce priveste numarul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum si prevederi privind organizarea de evenimente la un numar foarte mic de participanti ori s-au impus masuri de carantinare a unor localitati si s-au suspendat, din nou, unele activitati în spatii închise. Datele trebuie interpretate în corelare cu informatiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica”, precizeaza INS.

Cititi si: Statistici iesene dupa un an de pandemie. Crestere brusca a numarului de decese

Cititi si: Noiembrie 2021, înca o luna neagra pentru Iasi. Foarte multe decese

Citește toată știrea

Record îngrijorător: tot mai puţini copii se nasc în România. În Iaşi, tendinţa este inversă. Ce explicaţii ar fi?
Publicitate